Kovinac Nemanja Ćirić prvi do Časnog krsta na Dunavcu

Kovinac Nemanja Ćirić prvi je doplivao do Časnog krsta na Dunavcu, za koji se danas (četvrtak, 19. januar) plivalo po deveti put, u organizaciji Udruženja sportista Familija, a pod pokroviteljstvom Opštine Kovin.

„Ovo mi je prvo učešće s obzirom da su pravila takva da samo punoletni mogu da plivaju. Nije mi nepoznat osećaj jer sam već ulazio u hladnu vodu. Onako… po malo nelagodan osećaj, ali uz brojnu publiku i ovakvu atmosferu mnogo je lakše. Bilo mi je najvažnije da isplivam. Kao što su rekli danas svi mi smo pobednici, a eto, desilo se da ja stignem prvi do krsta. Pobedu bih posvetio svome dedi koji je nedavno izašao iz bolnice“, kaže Nemanja Ćirić, naš sugrađanin, koji je rođen 2004. godine i učenik je četvrtog razreda Vazduhoplovne akademije u Beogradu.

Stazu dugu 33 metra (simbolično po godinama Isusa Hrista) danas je preplivalo tridesetak takmičara. Najastariji među njima bio je Kovinac Milan Đukić (66 godina), dok je najmlađi učesnik (koji se samo potapao) bio petogodišnji Damjan Golubović.  Uz goste iz Crvenog krsta Kovin, manifestaciji su prisustvovali i veterani JSO i 72. specijalne jedinice.

Po neuobičajno toplom vremenu za ovo doba godine – trinaest stepeni –  plivače je pratilo između 200 i 300 gledalaca za koje su bile obezbeđene besplatne krofne, kao i kuvano vino i rakija.

Još jednom podsećamo da je danas veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje i da su širom Srbije organizovana tradicionalna plivanja za Časni krst. Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“. Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvešćuje voda koju narod uzma i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Da podsetimo, prošle godine pobedio je potporučnik Vojske Srbije Aleksandar Stamenković (24 godine), dok je 2020. do Časnog krsta prvi stigao njegov otac Nenad (major Vojske Srbije).

Čitajte još na Kovinac.com