Kovin pri dnu „lige preletanja“ – Samo Rađenović na spisku CRTE

Ako nečim može da se „podiči“ lokalna politička scena, onda je to broj odbornika – preletača u Skupštini opštine Kovin. Naime, prema podacima sajta kojenavlasti.rs u protekle dve godine samo je Igor Rađenović promenio stranački dres. I to krajem juna prošle godine kad je iz Pokreta socijalista prešao u Srpsku naprednu stranku (Rađenović je bio predsednik OO PSa a u lokalni parlament ušao kao sedmi na koalicionoj listi sa SPS-om, Komunističkom partijom, Zelenima Srbije i Srpskom narodnom partijom.
Istina, ovaj prelet Rađenovića nije ozbiljnije uzdrmao ravnotežu u SO Kovin, jer je i pomenuta koaliciona lista oko SPSa u vlasti s naprednjacima (baš kao i Jedinstvena Srbija).
Malo više „buke“ doneo je prelet Žarka Petrovića iz Tadićeve SDS u vladajući SNS, koji novinari CRTE nisu upisali u konačni skor.
S Petrovićem, ili bez njega, opština Kovin ostaje pri dnu ovog omiljenog hobija naših  političara.
Najviše preleta, beleži pomenuti sajt, u protekle dve godine dogodilo se u beogradskoj opštini Stari grad, ali je nama najinteresantnije da su komšije Pančevci na visokom četvrtom mestu sa čak 20 promena stranačkih dresova u gradskoj skupštini (iza Zaječara (20) i Brusa(21)).
Najveći broj preletača, skoro 45 odsto, prišao je Srpskoj naprednoj stranci, koja danas samostalno ili u koaliciji čini deo vlasti u 95 odsto opština u Srbiji, kaže se u istraživanjima CRTE.
Međutim, zabeleženi su i slučajevi preletanja iz Srpske napredne stranke u druge stranke. U najvećoj meri to su bili slučajevi u gradovima i opštinama gde je SNS opozicija kao što su Šabac i Paraćin
Ima i slučajeva kada cela odbornička grupa pređe iz jedne u drugu u stranku. Da podsetimo, jedan od takvih  zabeležen je kada je pokret Boška Ničića “Zajedno za Krajinu“, nakon redovnih izbora u Zaječaru u aprilu 2017. godine, kolektivno preleteo u SNS. Ovim potezom je SNS u Zaječaru, protivno izbornoj volji građana, dobila dodatnih 7.358 glasova. Slična situacija se dogodila u Brusu, kada su odbornici Nove Srbije takođe kolektivno preleteli u SNS, promenivši volju 5.211 birača. Interesantna situacija se dogodila i u Tutinu, gde SNS nije dobio ni jedno odborničko mesto. Međutim, zahvaljujući koalicionom sporazumu sa strankama koje su formirale lokalnu vlast, SNS je dobio pozicije odlučivanja u Tutinu, iako bez odbornika, podseća ovaj sajt.
Kovin je, bar u poslednje dve godine, lišen ovakvih, kolektevnih preletanja.
Ne i pre toga.
Tako je u prošlom skupštinskom sazivu kompletna odbornička grupa GG „Pokret za preporod prešla“ u SNS, da bi se vladajućoj stranci,u istom mandatu, priklonilo i svo troje odbornika Jedinstvene Srbije (a bilo je i nekoliko pojedinačnih „političkih sazrevanja“).
Unutarstranačke lomove naprednjaka prilikom nekoliko smena lokalne vlasti da i ne brojimo.
Podsetimo da je na pretprošloj sednici SO Kovin biši odbornik SPSa GoranVujović predsedniku SO Zoranu Bradanjiju predao je pisanu izjavu kojom je potvrdio ranije najave da će napustiti SPS i nastupati kao samostalni odbornik.
U klupama SO Kovin, tako, sada sedi 24 odbornika SNSa, 6 iz Jedinstvene Srbije, 5 odbornika s koalicione liste oko SPSa, kao i šestoro odbornika Ujedinjene opozicije (DS i Dveri). Dr Ivan Dotlić, kao i dvoje odbornika SVMa (Imre Čoti, ujedno i zamenik predsednika SO i Ana Mravljov), baš kao i Vujović, ne pripadaju ni jednoj odborničkoj grupi.

error: Content is protected !!