Kovin pre 40 godina (februar 1978. I deo) – Da 800 grama bude 800 grama

Kovinske novine februara 1978., nastavljaju da se bave prebrojavanjem članova Saveza Komunista u radnim kolektivima, pa se tako na naslovnoj strani prvog februarskog broja našao i naslov koji kaže da je svaki četvrti zaposleni u PIK-u član SK (malo i dovoljno, nema komentara).
Ovo prebrojavanje, nije, međutim, bezrazložno. Jer, poslednjeg dana januara 1978. delegati Opštinske konferencije Saveza komunista sastali su se poslednji put i zaključili četvorogodišnji mandat. Sledili su novi izbori pa su stranice tog broja Kovinskih uglavnom posvećene (predizbornim) sastancima članova tada jedine partije u gotovo svim telima koje će birati delegate za novi saziv.
Ipk, bilo je i drugih vesti.
Početkom februara 1978. Završena je prva Zimska Likovna kolonija „Kovin na Dunavu“, na kojoj je učestvovalo 15 umetnika iz 6 južnobanatskih opština. Među njima i, danas cenjeni slikar, Vrščanin

Tomislav Suhecki koji je pre par godina otvorio Oktobarski likovni salon u Kovinu.
Novine nastavljaju da se bave temom povratka gastarbajtera u rodni kraj.
Naime, u Kovinu i Mramorku održani su, tokom novogodišnjih praznika, sastanci lokalnih vlasti sa nekoliko desetina „radnika na privremenom radu u inostranstvu“ (kako se to tad govorilo). Oni koji su izrazili želju za povratkom (a novine kažu da ih je bilo prilično) izneli su kao glavne strahove nostrifikaciju diploma i kurseva koje su završili „preko“, kao i nastavak školovanja njihove dece koja „u tuđini“ jedva i da pohađaju nekoliko dana u sedmici nastavu na srpsko-hrvatskom jeziku.
Mašinbravari, varioci i radnici građevisnke struke ne bi trebalo da brinu za posao koji ih po povratku u opštinu čeka, kaže se u nastavku vesti, dok tadašnji direktor kovinske gimnazije Dušan Anđelkov, veli, da neće biti problema oko nostrifikacija diploma (pa i kurseva).
Na kraju, kaže se u zaključku teksta, najbolje bi bilo da se ubuduće sastanci sa lokalnim gastarbajterima održavaju leti kad su im ferije bitno duže.
Sumirani su i „rezultati“ nedavno proslaljenog Dana vozača. Među nagrađenima je bio i
Vasa Stojšić VKV vozač i automehaničar zaposlen u Opštinskom komitetu SKV u Kovinu (i jedan od osnivača Opštinskog saveza vozača). Tri decenije drugovanja s volanom, kaže, prešao je bez ijednog udesa ili saobraćajne kazne. Isto toliko (30 godina), dodaje, član je i Saveza komunista.
Vesti iz privrede otvara raport iz Molersko farbarskog preduzeća Proleter u kojoj se najavljuje bogata godina – firma je, naime, pored domaćih poslova, preko Minela ugovorila i slanje tridesetak radnika u Libiju, ali i Irak, gde bi posao, po rečima direktora tehničkog sektora Stanislava Petrovića, trebalo da traje dve godine.
Vest koja pleni pažnju jeste i ta da je Trgovinsko preduzeće Stoteks OOUR Proizvodnja, pogon Pekara (pojednostavljeno, kasnije Napredak) montiralo novi pekarsku liniju (proizvođača Gostol iz Nove Gorice). Ove mašine, kaže se, omogućiće  da sve vekne od 800 grama budu iste dužine i oblika
U bioskopima su tih dana igrali italijanski spektakl Poslednji dani Pompeja, američki akcioni Nišanska linija sa Čarlsom Bronsonom u glavnoj ulozi, američko-francuski triler Gospodin Klajn (Alen Delon i Žan Moro), Sjaj i beda Holivuda (Donald Saterlend) i čuveni istorijski spektakl Kleopatra  sa Elizabet Tejlor i Ričardom Bartonom u glavnim rolama.
Obelodanjeni su i planovi oko nedavno posečenog starog parka kod Zmajeve škole. Kovin će, kaže se u vesti, na istom mestu dobiti lep i moderan park, predškolsku ustanovu, a na mestu „starog suda“ nići će zgrada sa 28. Stanova (ona u kojoj je sešten danas Centar za socijalni rad). Isti plan predviđao je fontanu i spomenik Žarku Zrenjaninu (po kome ulica u kojoj je park nosi ime).
Sportske starne krasi i dalje najava finiša za iszbor sportiste godine, ali i izveštaji sa zimskih priprema. Centralni je posvećen Ženskom rukometnom klubu Radnički (koji danas, praktično, i ne postoji). Kovinske drugoligašice su deo zimskih priprema odradile u Poreču, ali,kaže se, bez golmanki Dumbelović i Živković „jer nisu redovno trenirale“. Umesto njih, u istarsko letovalište otputovala je


povratnica među stativama Ljiljana Jereminov – Vasilić.
O pripemama van Kovina, razmišljali su i u FK Radničkom.
Ali su, najpre, smenili trenera. Dotadašnji, Dragan Jereminov podneo je ostavku „zbog zauzetosti na radnom mestu“, a umesto njega došao je Anton Čikić, „profesionalni trener“ sa ponešto staža iz Grčke.
Put jadranske (hrvatske) obale, po snagu, išli su i košarkaši Radničkog. Tačnije, samo jedan vikend. I to u Šibenik. Stojić, Mitrović, Stošić, Radić i Paskaš nisu putovali zbog obaveza na fakultetima.
Za razliku od pomenutih, fudbaleri i košarkaši iz mramoračke sportske porodice (Proleter) kao i kovinski rukometaši, pripremali su se za prolećni nastavak takmičenja kod kuće.

Održana je i redovna izborn skupština Šahovskog kluba Radnički na kojoj je za predsednika izabran Vasilije Vasa Malajmare.

error: Content is protected !!