Kovin i zemljotresi – Šta bi bilo kad bi (ne daj Bože) bilo

“Da li je neko osetio zemljotres u 3:57?”
Pitanje je koje je nekoliko žitelja opštine postavilo na društvenim mrežama juče (26. novembra) u ranu zoru.
Tle u regionu ovih dana podrhtava, stravične slike iz Albanije preplavile su televizijske vesti.
Srećom, tešimo se, daleko je od nas.
Ipak, i ovo malo podrhtavanja bilo je dovoljno da zavirimo u sedam godina staru Procenu ugroženosti teritorije opštine Kovin od elementarnih nepogoda Opštinskog štaba za vanredne situacije.
Tačnije, onaj deo vezan za zemljotrese.
Ukoliko bi našu opštinu zadesio potres od 7 stepeni Merkalijeve skale  oko 330 stanovnika (1 posto) bi poginulo, a čak deset posto objekata srušeno.
Dalje, kaže se u istom dokumentu, 4 posto stanovništva bi preživelo sa težim, a čak četvrtina (25 posto) s lakšim povredama, dok bi polovina objekata bila oštećena (20 posto teže, ostatak lakše).
Nije isključeno, kaže se u studiji (koju je lokalna Skupština usvojila u decembru 2012.), jer se Kovin (kao i čitava Vojvodina), nalazi u području seizmičke resonance  gde su mogući potresi između 6 i 7 stepeni pomenute skale.
Srećom, praksa, zasad, pokazuje drugačije.
Osim onog “mioničkog” iz 1999. (koji usled bombardovanja nismo shvatili preterano ozbiljno), jedini ozbiljniji potres koji pamte (malo) stariji Kovinci dogodio se 1977. kad je srušen dobar deo Bukurešta.
Epicentar (8,5 stepeni)  tog zemljotresa bio je u blizini naftnih polja rumunskog grada Ploeštija, a do nas je stiglo tek nešto preko pet.

error: Content is protected !!