Kovin do daljnjeg bez autobuske stanice

Tokom oktobra meštani opštine dobili su međumesni saobraćaj, ali su izgubili autobusku stanicu. Bar na papiru. Tako, ako se status  grada meri i postojanjem autobuske stanice, onda to, Kovin, formalno, više nije.
Naime, odlukom Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj od polovine oktobra kovinska autobuska stanica izgubila je taj staus i postala samo „stajalište“.
Pokušali smo da dobijemo obrazloženje od opštinskog saobraćajnog inspektora Gorana Terzića, ali nas je ovaj uputio na resorni pokrajinski sekretarijat.

„Dana 18.10.2017.godine rešenjem izrečena inspekcijska mera zabrane naplate staničnih usluga. Ovo rešenje doneto je kao posledica utvrđenog stanja prilikom neposredne kontrole na autobuskoj stanici i konstatovanih nedostataka na samoj stanici (nema organizovane prodaje karata, šalter za davanje informacija, nema javni sanitarni čvor itd.)“, kaže se u odgovoru dr Saše Igića, pomoćnika pokrajinskog sekretara za saobrćaj i inspekcijski nadzor koji je stigao na našu adresu.
„Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju u čl.54 napominje da autobuska stanica kojoj je izrečena inspekcijska mera zabrane naplate staničnih usluga će se smatrati stajalištem na taj način što pružalac usluge nema pravo da prevoznicima i putnicima naplaćuje stanične usluge, ali je dužan da prevoznicima i putnicima pruža stanične usluge dok se ne ispune propisani uslovi. To u praksi znači da je vlasnik stanice u obavezi da prevoznicima i putnicima omogući neometan pristup na prostor stanice (pre svega perone), kao i ukrcaj i iskrcaj putnika“, objašnjava Igić za naš sajt.
Podsetimo, vlasnik stanice kovinski Jugoprevoz od letos je u stečaju, dok aktuelni prevoznik Auto Kodeks iznajmljuje samo najnužnije (kancelariju na stanici i par garaža).

error: Content is protected !!