Konstituisana lokalna vlast – Sanja Petrović ostaje predsednica, pukla koalicija SPS-JS

Na danas održanoj konstitutivnoj sednici dosadašnja predsednica opštine Sanja Petrović izabrana je ponovo na tu  funkciju, dok će njen zamenik biti Ratko Mosurović. Poziciju je zadržao i dosadašnji predsednik SO Zoran Bradanji, koga će menjati Milenko Grujičić (SPS).
Ostaje isti i sekretar(ka) Skupštine – Radmila Sikimić.
Uz Sanju Petrović i Ratka Mosurovića u sastav Opštinskog veća izabrani su dr Srđan Nenek, Snežana Tomić, Adrijana Lakić, Dragan Sekulić, Jelena Ivanković, Đura Crepajski i Klara Milošević.
Umesto dosadašnja tri, nova vlast će imati (po Statutu) jednog pomoćnika predsednice opštine manje, a prema nezvaničnim informacijama ta dva mesta rezervisana su za Dušana Maksimovića i Milovana Milovanova (obojica SNS).
Sednici je prisiustvovalo 44 odbornika (jedan manje od izabranih, iz opravdanih razloga), a sve odluke su usvajane u rasponu 40 do 41-nog glasa. Troje odbornika Jedinstvene Srbije ostalo je uzdržano i van koalicije, u kojoj će, kako saznajemo SPSu ostati i mesto direktora Kovin gasa.

Bal pod maskama (zbog pandemije virusa Korona) održan je,kao nekada, u sali pozorišta Doma kulture. Jer, u namenskoj sali u zgradi opštine ne bi bilo moguće poštovanje propisanih mera socijalne distance.
Tako se, otprilike, u početku i sedelo – na po tri stolice i dva reda razmaka među prisutnima.
A kad smo kod prisutnih, odbornica SNSa iz Malog Bavaništa Maja Filipović Stefanović uredno je opravdala svoje odsustvo unapred, tako da je konstitutivna sednica održana s 44 prisutnih odbornika.
Nakon verifikacije mandata, po slovu zakona, predsedavanje je preuzela najstarija odbornica Dragica Radmanović, a asistirale su joj dve najmlađe – Snežana Mančić i Ivana Jovanov (novinarka Radija Bus).

Dopunu dnevnog reda predložila je buduća predsednica Sanja Petrović. Naime, u dostavljenom materijalu bilo je predviđeno, pored verifikacije mandata i izveštaja Izborne komisije, još samo izbor predsednika, zamenika i sekretara Skupštine opštine, ali je Petrović dodala još nekoliko tačaka (izbor svih organa vlasti) što je skupštinska većina, gotovo, jednoglasno usvojila.
Ono „gotovo“ odnosi se na troje odbornika Jedinstvene SrbijeDarka Bakovića, Nemanju Vujasinovića i Marinu Miloš koji su u toj, ali i u ostalim tačkama ostali uzdržani za razliku od koalicionih partnera socijalista. Ali, i uskraćeni za simbolično učešće u novoj, lokalnoj, raspodeli vlasti.

U kuloarskim pričama i u domenu nezvaničnog, „jedni drugima su radili iza leđa“ – Palmini su pokušali da naprave odborničku grupu sa SVM-om, dok su, po drugima, socijalisti, opet bez znanja „saveznika“, pristali na mrvice naprednjaka (petinu u raspodeli funkcija).
Kako je pukla dugo negovana koalicija, možda će biti jasnije od ponedeljka kad će se ssatati opštinski odbori ovih stranaka i dostaviti nam zvanična saopštenja.
Odluka o potvrđivanju mandata jedina je koja je doneta jednoglasno. Sve druge, bile su „kraće“ za pomenuta tri glasa.
Tako je, jedini predloženi kandidat za predsednika SO Zoran Bradanji dobio (tajnim glasanjem) 40 glasova.
Potom je, Bradanji pročitao jedini pismeni predlog o izboru njegovog zamenika – Milenku Grujičiću, veterinaru iz Mramorka i predsdniku Opštinskog odbora SPSa.

Na prelog Bradanjija (re)izabrana je i sekretar(ka) Skupštine pravnica Radmila Sikimić iz Pločice, zaposlena u Opštinskoj upravi od 1994. godine.
Novi-stari predsednik SO Kovin pročitao je i jedini prispeli (pismeni) predlog za novog predsednika opštine – Sanju Petrović. Usmenih protivkandidata, naravno, nije bilo pa je i ona izabrana većinom (bez glasova Palminih odbornika).
Buduća predsednica je za svog zamenika predložila kao zamenika Ratka Mosurovića

strukovnog ekonomistu iz Kovina s liste SNS, i sedmoro pomenutih članova Opštinskog veća od kojih su široj lokalnoj javnosti poznat(ija)a tek dvojica – doktor Srđan Nenek, prvi čovek kovinske hitne pomoći i Đura Crepajski, diplomirani inženjer saobraćaja, nekada naprednjak, a danas socijalista.

I tu bi, otprilike, bio kraj.
Ostalo je još samo da predsednica imenuje dvojicu svojih pomoćnika u narednom periodu. Kladioničarskim rečnikom – „sigurice“, iliti  novinarskim – „nezvanično, ali sasvim pouzdano“, u foteljama su viđeni Dušan Maksimović

iz Kovina i Milovan Milovanov iz Pločice.
Obojica članovi najjače Srpske napredne stranke.

error: Content is protected !!