Ko su dobitnici opštinskih priznanja – počasni građanin Groningena, kovinski Smederevac i Deliblaćanka koja je muzikom pokorila Srbiju

Firma Premil, mladi naučnik Dušan Kolarski i profesorka muzičkog Violeta Pomar ovogodišnji su dobitnici najvećih opštinskih priznanja.

Danas održana svečana sednica SO povodom Dana opštine bila je prilika i da se najboljima među nama uruče i zaslužene nagrade. Plaketa opštine uručena je (Smederevcu) Predragu Gvozdenoviću, vlasniku i direktoru firme Premil koja već nekoliko godina uspešno posluje na teritoriji Kovina. I to, kako je rečeno, „za kontinuirani doprinos poboljšanju privrednog ambijenta,  investiranje i doprnos novom zapošljavanju na teritoriji opštine Kovin.“ Sve je počelo davne 1995. kad je Gvozdenović, inače kinološki sudija i ljubitelj pasa, odlučio da sam pokrene proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Par decenija kasnije čitav posao preselio je s ove strane Dunava, a od 2012. preduzeće je i registrovano u Kovinu. Osim sopstvene, danas proizvodi i privatne robne marke za najveće trgovinske lance u Srbiji – Metro, Deleze, Univerexport i druge. U automtizovanom pogonu zaposleno je osamdesetak radnika čija plata nikad nije kasnila. U planu je, čulo se, i proširenje posla. Danas svi znaju za Premil čiju proizvodnju prati čitav „stručni štab“ – od veterinara do uzgajivača pasa.

(Predrag Gvozdenović – Premil)

„Da sam mogao da se kladim, sve pare bih stavio na Dušana“, rekao je nekad davno učitelj kovinske OŠ Jovan Jovanović Zmaj, Bole Anđelkov za svog nekadašnjeg đaka, a danas svetski poznatog hemičara Dušana Kolarskog. Tri puta državni srednjoškolski prvak u hemiji, treći na svetskoj olimpijadi u Sankt Petrsburgu, student generacije na beogradskom PMFu (sa prosekom 10), master studije završio je prestižnom ciriškom ETF univerzitetu. Pre toga, boravio je i radio (na nano tehnologijama) u Hjustonu. Danas je u holandskom Groningenu u timu Bernarda Feringa, poslednjeg laureata Nobelove nagrade za hemiju. Glavna tema kojom se bave je relativno nova grana hemije koja se bavi tzv. pametnim lekovima i od koje se u budućnosti mnogo očekuje. Zajedno s ostatkom tima, proglašen je počasnim građaninom Groningena, a prisutnima se obratio (i zahvalio) putem video linka (Povelju je primio njegov otac Petar Peca Kolarski).

(obraćanje Kolarskog video porukom)
Da se po uspeha ne mora dalje od rodnog sela dokaz je i profesorka muzičke kulture i solfeđa Violeta Pomar. Ova Deliblaćanka diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom sadu na odseku muzičke pedagogije. Dobitnik je nekoliko priznanja u i van struke. Promenila je nekoliko škola u opštini dok se pre par godina nije „skrasila“ u svom selu. U deliblatskoj OŠ Paja Marganović je školske 2015/2016 oformila školski orkestar koji je iste godine pokupio nekoliko glavnih nagrada na dečijim muzičkim festivalima i dve godine za redom je najbolji u Srbiji. Da ja upravo tako mogli su da se uvere prisutni na svečanoj sednici na kojoj je ovaj školski „tim“, pod dirigentskom palicom profesorke Violete, izveo nekoliko prelepih numera (deo snimka naslovne teme iz serije Game of Thrones možete pogledati na našoj FB stranici).

Plaketu i povelje uručila je predsednica opštine Sanja Petrović.

error: Content is protected !!