Javno informisanje građana opštine u 2020. – Kovin – Vršac (via Pančevo), ili, vaše pravo da znate ono što vlast želi (da znate)

Na lokalnom medijskom nebu ništa novo – i ove, 2020. poreske obaveznike opštine Kovin (o njihovom trošku) informisaće prorežimska glasila iz Vršca, Pančeva, Smedereva, Beograda… I jedan lokalni -Radio bus.

Kako je raspisan, javni konkurs za sufinansiranje medija, tako je i obljavljen  –  gotovo krišom. Ili, fudbalskim rečnikom, u onom ćošku terena (mrtvom uglu) oko korner zastavice (zbog pandemije korona virusa banner s najnovijim vestima sklonjen je diskretno iz gornjeg desnog ugla opštinskog sajta).
A kad smo već kod fubala (i kladionica), da budemo slikoviti do kraja – da li bi ste „singlirali“ sa 900 dinara utakmicu u kojoj znate da sudijska trojka pola sata pre tekme umesto kreča i zategnutosti mreža, proverava visinu okolnog kukuruzišta kroz koje će eventualno morati… Osim, ako nemaju zagarantovani riblju čorbu u slučaju „keca“.
A hendikep takav, da ga ni Luka Dončić, uz kompletnu menstruaciju protivničke MUŠKE petorke, ne bi dostigao.
Ipak, što voli da kaže jedan lokalni novinar, krenimo redom.
Konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja na teritiroji opštine Kovin u 2020. (znamo da je rogobatno, ali je tako) raspisan je neuobičajeno rano, negde oko Božića (da budemo iskreni do kraja, za njega smo saznali od kolega iz Smedereva).
U igri je bilo 7.600.000 dinara, a bara puna krokodila.
Već u startu većina nezavisnih prestoničkih medija (dostupnih na celoj teritoriji Srbije) postavilo je pitanje, kao i prethodnih godina, zašto u lokalnim komisijama koje određuju kome će novac nema prestavnika validnih novinarskih udruženja (UNS, NUNS, ANEM, Local press…).
Izbor (tadašnje, odlazeće, a verovatno i buduće) predsednice opštine Kovin Sanje Petrović bio je:
1. Slobodan Stanković (Udruženje ComNet, Subotica)
2. Dragana Stanisavljević (PROUNS, Niš)
3. Ana Jovanović, novinarka iz Leskovca.

Raspodela je obavljena na jednoj od sednica Privremenog organa pretposlednjeg dana februara (za koje ne dobijamo pozive), i, nije nas mnogo iznenadila.
S izuzetkom Radio busa (3.700.00) dinara, ostali „dobitnici“ su:
– portal e-pancevo (900 hiljada)
– portal Infobiro  – 200 hiljada dinara
– Studio Panuka Pančevo, portal Lokalne vesti (400. 000 dinara).
– Start 013 Pančevo (300.000)
– Portal Srbija danas (300.000)

– Radio Smederevo (300.000, uz malu napomenu i da je naš Radio bus omastio brk u bratskoj opštini na konkursu)
– Televizija LAV Vršac (600.000)
– TV Studio B (400.000)
– list Dnevnik (500.000)
I to bi uglavnom bilo to.
S tim što smo vam ostali dužni svršetak one priče o „kiselom grožđu“ i tiketu od 900 dinara.
Portal kovinac.rs (inače uredno registrovan u Registru medija RS), prethodnih godina nije prolazio na konkursima kod opštinske komisije (čitaj: vlasti). Iako je „medijski prepoznat“ među projektima koje su raspisivali Pokrajinski sekretarijat i Ministarstvo informisanja.
Dakle, evidentno je u čemu je (ili „kome“) problem.
Za razliku od pomenutih institucija koje prepoznaju naše novinarsko, zanatsko umeće, lokalna samouprava je JEDINA koja traži potvrdu iz Narodne banke koja košta 900 dinara.
Odlučuli smo da tih 900 dinara (uz vašu pomoć, blagovremeno) „singliramo“ na neku utakmicu  samo kad se stanje normalizuje.
A dotad, nastojaćemo, baš kao i danas (migranti, Čardak…), da vas informišemo blagovremeno i nepristrasno koliko nam to dozvoljavaju druge obaveze, one od kojih, zapravo, živimo.

S poštovanjem,
urednik portala Kovinac – Nikola Budisavljević

(foto naslovna: pixabay)

error: Content is protected !!