Čija je javna svojina? – Izborna noć mramoračkih demokrata pod otvorenim nebom

Lokalna vlast uskratila demokratama korišćenje prostorija Mesne zajednice u Mramorku;
Autogol naprednjaka, samovolja predsednice opštine ili  (ne)vešto tumačenje zakona;
DS najavio žalbu ministarstvu;

Izbori  za Mesni odbor DSa u Mramorku, održani  u subotu 26.oktobra pred zamandaljenim vratima kancelarije seoske mesne zajednice, umesto poruke koju su ovdašnje demokrate htele da upute javnosti, bacili su svetlo na jedno sasvim drugo pitanje – čija je javna svojina opštine Kovin?
U ovom slučaju, prostorije mramoračke mesne zajednice, čije je korišćenje lokalna vlast zvanično zabranila jedinoj (aktivnoj) opozicionoj stranci u opštini.
Samovolja predsednice opštine, autogol  naprednjaka, još jedna „demonstracija sile“ i dokaz više o neravnopravnoj političkoj utakmici, kako kažu u ovdašnjem DSu ili (ne)vešto tumačenje zakona, pokazaće vreme.
Izvesno je samo da će priča dobiti nastavak.
A počela je, otprilike, u junu kad je rekonstruisani Opštinski odbor DSa zacrtao da u što kraćem roku oformi i seoske (mesne) odbore.
Kao najspremniji pokazao se onaj u Mramorku.
Tamošnji poverenik DSa Branko Šljukić uputio je početkom meseca zahtev seoskoj kancelariji da u subotu 26. oktobra ustupe prostorije na sat-dva DSu ne bi li sproveli izbore i održali sastanak.
Od sekretarice MZ je, kažu, dobio odgovor da od pre par godina javnom svojinom na teritoriji opštine gazduje Opštinska uprava te da je to prava adresa.
Koji dan kasnije (18. oktobra) predsednik OO DSa Srđan Vukša uputio je isti zahtev na adresu Opštinske uprave.
Međutim, i odatle je stigao  negativan odgovor.
S potpisom predsednice opštine Sanje Petrović.

U njemu se vlast (predsednica) poziva na Odluku o pribavljanju i rapolaganju stvarima u javnoj svojini opštine Kovin. Tačnije na član 40., u kome se kaže da se javne prostorije (u vlasništvu opštine) mogu davati za razne kulturno-umetničke, sportske i druge manifestacije.
I tačka.
Istina, u jednom drugom članu (31.) iste Odluke, primećuju u ovdašnjem DSu, piše da su na spisku onih koji imaju pravo korišćnja i političke stranke. Posebno ako imaju odbornike u Skupštini opštine Kovin (a DS ih ima).
Sve i da nije tako, kažu, u istim prostorijama Srpska napredna stranka (čiji je član i predsednica opštine Sanja Petrović) održava svoje sastanke.
Poslednji, 14. oktobra što se da videti i na fejsbuk profilu kovinskih naprednjaka, kaže se u odgovoru demokrata na društvenim mrežama.
Iste fotke (dokaze) demokrate su priložile u žalbi lokalnoj vlasti.
Odgovor, do danas, nisu dobili.
Tu, kako rekosmo (i, po svemu sudeći), nije kraj.
Jer, u lokalnom DSu kažu da će žalbu poslati Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
A kako u ovoj stranci nastavljaju s formiranjem mesnih odbora izvesno je da će od opštine tražiti na korišćenje i prostorije drugih mesnih zajednica.
Na kraju svega beležimo da je izborima demokrata pred zatvorenim vratima MZ Mramorak prisustvovao i jedan član SNSa, kako nam je rekao, revoltiran saznanjem da „prostorije koje smo podigli mi Mramorčani od samodoprinosa, jedna politička stranka može da koristi, a druga ne!“

REČ DVE I O IZBORIMA – LEPI, SAMO NEMOJ JAKO


Pred dvadesetak okupljenih Mramorčani su izabrali sledeći Mesni odbor:
Predsednik je Milovan Ratković, zamenik Darko Novičić, a članovi su Rasim Halilović, Zoran Kovačević, Branko Šljukić, Miloje Ratković i Nikola Novosel.
Prisutnima su se obratili predsednik OO DSa Srđan Vukša i predsednik IO DSa Kovin Miloš Višnjevac.
Na kraju svega u znak „zahvalnosti“ mramoračke demokrate su ulazna vrata mesne zajednice oblepila nalepnicama „bojkot“. Uz dogovor da se ne pretera, kako oni koji budu odlepljivali ne moraju da se muče mnogo.

 

 

error: Content is protected !!