Izbori za Savet MZ Mramorak – Obećanja, bojkot i devet nezamenljivih

Na nekadašnji „praznik“, Dan bezbednosti (13.maja), Mramorak je dobio novu seosku vlast čiji su nosioci članovi vladajućeg SNS-a. Da neće biti reč o još jednim „dosadnim izborima“ za savet mesne zajednice, bilo je jasno tokom kampanje, kada je (činilo se) probuđena opozicija (DS i Nova stranka), ambiciozno u selo dovodila neke od opozicionih prvaka, a onda je usledio veleobrt oličen odluci o bojkotu devetoro „opozicionih“ kandidata (i njihovih glasača).
„Slučaj Mramorak“, na kraju, našao se na „repertoaru“ jedne sednice Narodne skupštine Srbije i na stranama prestoničkog Informera.
Ipak krenimo redom.
Mramorak je u poslednje vreme nekoliko puta bio predmet interesovanja državnih medija. Najpre je 2009. u selo „greškom“ sleteo meteorološki balon RHMZ iz Beograda (što je popratio II Dnevnik RTSa), potom je mesto postalo strateška tačka za izgradnju najvećeg vetropolja (Čibuk) u Srbiji, da bi se u jesen prošle godine na stranicama nekih portala (Espreso)  zavrtela vest o tome kako lokalna vlast iseljava vrtić i u toj zgradi Kovinski komunalac otvara prodavnicu pogrebne opreme.
Šest meseci nakon ove poslednje halabuke, lokalna vlast je rapisala izbore za savet Mesne zajednice (izbori u ovom selu su van redovnog izbornog kalendara za ostale opštinske mesne zajednice, koje su birale vlast u maju prošle godine).
I nova igranka u Mramorku je mogla da počne.
Opozicija je raspisivanje dočela prilično spremno, ponajviše Njegoš Petrović (Nova stranka) i Srđan Vukša (DS), koji su se dali u potragu za devetoro uglednih Mramorčana koji će stati na crtu kandidatima koje će podržati SNS.
Ovde nije zgoreg podsetiti da su seoski izbori jedini za koje kandidate ne predlažu stranke već sugrađani, potpisom, ali je poslednjih nekoliko godina postalo (ogoljeno) jasno da iza kandidata stoje partije, pa je na lanjskim izborima nekoliko lokalnih stranaka čak štampalo i letke sa „stranačkim“ kandidatima za „građanske izbore“.
Uoči mramoračkih izbora opozicija je održala i nekoliko tribina na kojima su gostovali lider Nove stranke Zoran Živković, ratni heroj Amir Reko (gost Tanje Vojtehovski u emisiji Život priča), a selo je posetio i prvi čovek srpskih demokrata Dragan Šutanovac.
Na „opozicionoj“ listi našli su se, tako, Bosa Kirilov, Zoran Kovačević, Darko Novičić, Milovan Ratković, Nataša Rvović, Rasim Halilović, Branko Cvetković, Lućijan Čolak i Branko Šljukić, a propaganda opozicije počela je munjevito da se širi društvenim mrežama.
Vlast, tačnije vladajuća stranka, sve je mirno posmatrala.
U međuvremenu, iz redova naprednjaka isplivala je informacija da je  lokalni SNS održao sastanak sa vrhom stranke iz Beograda gde je rečeno da se u mramoračke izbore uđe fer i pošteno, bez primene sile i zastrašivanja. Pa da se vidi pravi odnos snaga.
Kako je i bilo.
Ključni momenat, međutim, bio je određivanje sastava biračkih odbora na dva biračka mesta u selu.
S obzirom da kruži priča (a ko to zna) da su lane u svim biračkim odborima sedeli (i brojali glasove) uglavnom članovi i simpatizeri SNS-a, (osim u Skorenovcu gde je SVM pobedio naprednjake s nulom), opozicija je podnela (logičan) pisani zahtev Opštinskoj upravi  da im dodeli (makar) po jednog člana i jednog zamenika člana.
Nezvanično, prihvatili bi čak i člana SPS-a ako ne može drugačije.
Socijalisti, međutim, na ovim izborima nisu istakli  kandidate, što je kod poznavaoca lokalnih političkih prilika izazvalo poprilično iznenađenje, s obzirom da je baš u Mramorku, na posledenjim održanim lokalnim izborima, stranka koju predvodi Ivica Dačić, imala najbolji rezultat u opštini.
Pojedini lokalni opozicioni prvaci kažu za „Kovinac“ da su od predsednice opštine i načelnice Opštinske uprave dobili uveravanja da će, ipak, kad je reč o njihovim zahtevima, sve biti fer i korektno.
Koji dan kasnije (ponedeljak, šest dana pre izbora) iz kabineta načelnice OU Jelene Čolaković (i predsednice komisije za sprovođenje ovih izbora) svetlost dana je ugledao  spisak s imenima članova biračkih odbora koji se opoziciji, najblaže rečeno, ni najmanje nije dopao. U oba tela izabrani su samo naprednjaci, tvrdili su u DS-u i Novoj stranci.
Istog prepodneva počeli su da pozivaju na bojkot.

Koji dan kasnije usledila je i mala osveta demokrata Čolakovički – na osnovu nečije prijave, Agencija za borbu protiv korupcije presudila je da šefica najvažnije opštinske službe ne može da bude zamenik člana Pokrajinske izborne komisije, zbog sukoba interesa. Čolakovićeva je, napisao je na Tviteru prvi vojvođanski demokrata, Miroslav Vasin, u isto vreme sekretar Opštinske izborne komisije u Kovinu. Što je nespojivo.

A kao predsednica Komisije za sprovođenje izbora u MZ Mramorak, nastavlja Vasin, svojim odlukama i odnosom prema opoziciji i građanima favorizovala je vladajuću stranku jer je za članove biračkih odbora predložila samo članove SNSa. Osim toga, dodaje Vasin, „ponizila je građane Mramorka.“
Bilo kako bilo, predizborni rat u selu je utihnuo, a jedino pitanje bilo je – koliko će ljudi naprednjaci „izvući“ te nedelje, da izglasaju devetoro predloženih njihovih članova (podsetimo, pre četiri odine bilo ih je više od dvadeset).
Kažu, izašlo je nešto manje od 500.
Zvaničnih rezultata još nema, ali prema nezvaničnim, koje je preneo vladajućoj stranci blizak portal „epancevo“, pod naslovom SNS OSVOJIO SVE MANDATE: Meštani Mramorka pokazali opoziciji gde joj je mesto“ , „prvoplasirani na listi SNS dobio je podršku 435, a devetoplasirani čak 352 meštana Mramorka.
Poređenja radi, na prošlim izborima za prvoplasiranog je glasalo 260, a poslednji (deveti član u Savetu) dobio je podršku 171 sugrađana. Izlaznost na ovim izborima za par procenata je bila niža negona prošlim.“
(Podsećanja radi, ovaj portal je na spisku medija koji se ove godine finansiraju iz opštinske kase).
Reagovala je i prestonička opozicija. Na jednoj od sednica Narodne skupštine poslanik DS-a Radoslav Milojičić Kena iz Smederevske Palanke, osvrnuo se na dogodovštine i „neregularnosti“ u Mramorku.
U priču se uključio i Informer (sa svojom agendom) koji je u sve upleo i Dragana Đilasa koji je „nit’ Mramorak jeo, nit’ mirisao“. Naravno, sve je propratio teatralni naslov: Đilase, znaš li gde je Mramorak? E to je mesto čiji su ti meštani pokazali da ne postojiš.“

Svakako da postojimo, kažu u opoziciji, ni sami ne shvatajući otkuda Đilas u priči kad nije ni bio u Mramorku.
Priča o tom selu, dodaju neki lokalni opozicioni prvaci, ipak nije završena. Uslediće žalbe na „neregularnosti“, ali i zahtev da se ubuduće sastavi biračkih odbora za savete MZ biraju tako da u njima sede članovi stranaka proporcionalno odnosu u lokalnoj skupštini. Jer je i vrapcima jasno da su izbori samo formalno „građanski“.
Za kraj, jedna druga, veoma zanimljiva, računica kaže da će u slučaju da samo jedan od novih devetoro članova Saveta MZ, podnese ostavku – uslediti novo glancanje izbornih kutija.
Jer neće imati ko da ga zameni.

error: Content is protected !!