Izbori 2020 – Spala knjiga na tri slova (ili: Glasanje za novu – staru vlast)

Lokalni, pokrajinski i republički izbori zakazani za 21. jun biće upamćeni po tome što će se pred glasačima opštine naći tek tri liste za lokalnu skupštinu (iste one koje su dosad činile vladajuću većinu), ovdašnja opozicija ostaje pri bojkotu, a Kovin će, po svemu sudeći, u još jednom „mandatu“ ostati bez predstavnika u Narodnoj skupštini Republike Srbije

Rampa je spuštena u sredu 10. juna u večernjim satima kad je opštinska Izborna komisija zaključila zbirnu izbornu listu. Na njoj su se našle svega tri izborne liste – Srpske napredne stranke, koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije i Savez vojvođanskih Mađara.
Upravo tri grupacije koje su i u mandatu za nama činile skupštinsku većinu.
Kovinska opozicija, tačnije, ono što je preostalo od nje (Demokratska stranka), ostala je pri bojkotu zbog neravnopravnih predizbornih uslova. Predsednk OO DSa Srđan Vukša

kaže da je dovoljna ilustracija to što demokratama lokalna samouprava nije dozvolila korišćenje prostorija seoskih mesnih zajednica, dok su naprednjaci iste koristili za sastančenje bez ikakvih prepreka. Demokrate su na ovo pismeno ukazali zimus i Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, ali nikakav odgovor do danas nisu dobili.
Između dva izborna ciklusa (po nekima – „cirkusa“) varoš je ostala bez odbora radikala, Tadićeve SDS, Dveri i svih drugih koji se deklarišu kao opozicija.
Tako je Kovin na „istorijskom minimumu“ kad je politička ponuda u pitanju. Podsećanja radi, na izborima za SO Kovin 2006. (opet u junu), „trčala“ je dvadeset i jedna lista!
Istina, bilo je nekih glasina da potpise sakuplja i Pokret Kraljevine Srbije (POKS), ali nam je predsednik Opštinskog odbora Pločičanin Milivoje Čukić to demantovao.

Za kraj priče o lokalnim izborima i podatak da je iz izborne utakmice, u fotofinišu, ispao i Savez bačkh Bunjevaca – Bunjevci građani Srbije (možda će nekima biti jasnije ako kažemo da su na facebooku su „nastupali“ pod imenom Udruženje svih nacionalnih manjina).
Za takozvanu trećinsku listu (15 kandidata) predali su 5. juna 462 potpisa (minimum je 450). Njih 105 je potpisalo izjavu pre zaključenja koalicionog sporazuma, a bilo je nesaglasja u zanimanju kandidata, matičnim brojevima, dok neki čak nisu upisni u birački spisak. Sve u svemu od ovih predatih validno je bilo 320 potpisa, pa je udruženju (ili koaliciji) ostavljen rok od 48 sati dostavi još 130 potpisa. Što su ovi i učinili. Ali „knap“. Od tih 130 komisija je osam potpisa „oborila“ kao nevažeće (uglavnom „duplirani“), pa lista nije prošla.
U ovoj koaliciji krive Opštinsku upravu(OU). Dalibor Dimitrije kaže da su od OU tražili da im se za 8. i 9. jun omogući produženo radno vreme pisarnice (umesto 15 do 17 časova). Prvog dana dobili su „bonus“, drugog, međutim, nisu.

Političko neiskustvo ili miniranje od strane Opštinske uprave – Dalibor Dimitrije

Uložili su prigovor Izbornoj komisiji koja ga je odbacila kao „neblagovremeni“.

Sve u svemu, kad se podvuče crta, novi predsednik opštine biće, najverovatnije, opet Sanja Petrović (prva na listi naprednjaka).
Osim ako u najjačoj stranci ne promešaju karte.
Ili koalicija SPS-JS ne napravi tektonski poremećaj i pokupi više glasova (što je malo verovatno).

Nova – stara predsednica opštine? – Sanja Petrović

Kad je reč o republičkim parlamentarnim izborima opštinu Kovin predstavljaće sedam kandidata na četiri izborne liste, ali, najverovatnije, opet nećemo imati predstavnika u Narodnoj skupštini.
Violeta Ocokoljić je na visokom 179 mestu liste Aleksandar Vučić – Za našu decu. Gospođica Ocokoljić bila je na istoj listi i na prošlim parlamentarnim izborima ( i druga na aktuelnoj listi naprednjaka za lokalne izbore).

Listu Ivica Dačić – SPS – JS – Dragan Marković Palma predstavljaće Darko Baković (147) i profesorka sociologije Jovanka Dobrić (235 mesto).
Dvoje kandidata (takođe, daleko od plasmana u skupštinske klupe) imaće i Savez vojvođanskih Mađara – Imre Čoti (92), doskorašnji zamenik predsednika SO Kovin i Iren Kašler (195 mesto).
Na listi Pokreta slobodnih građana, pod rednim brojem 85, našla se Dejana Petrović (jedna od organizatorki kovinskih protesta Jedan od pet miliona).

Politički debi – Dejana Petrović

Kad je reč o izborima za Skupštinu APV izvesno je da će u njoj sedeti Ilija Pirkov. On je na drugom mestu liste SVM, odmah iza nosioca (i predsednika stranke) Ištvana Pastora.

Koaliciju socijalista i Jedinstvene Srbije predstavljaće čak troje kandidata: Darko Baković (16), Biljana Ilić iz Gaja (48) i Danko Lović na 51. mestu.
Interesantno je da se prvi čovek Palmine stranke u Kovinu Darko Baković nalazi na sve tri liste ( za lokalnu, pokrajinsku i republičku skupštinu).

U oči upada činjenica da najjača stranka nema svog kandidata za mesto u zgradi Banovine. Nezvanične priče idu od toga da će naprednjaci podržati kandidata SVMa pa do te da je opet u pitanju direktiva odozgo.

Na kraju, kako već biva, mnogi će od predstojećih izbora da se „opare“. Ovde ne mislimo na kupovinu glasova, mada čaršija uveliko licitira sa paranormalnim ciframa koje se penju do tri pa i pet hiljada dinara po glasu(!), već na kladioničare. Naime, mnoge je zagolicala kvota koju nudi kladionica Meridian. Prema njihovoj proceni izlaznost u Kovinu (računaju se republički izbori) biće 51,75.

Pre sedam dana bila je za procenat veća (52,75).
Umesto saveta, reći ćemo vam da je izlaznost na prethodnim parlamentarnim izborima (2016.) u našoj opštini iznosila 52, 01 posto.

Srećno.

error: Content is protected !!