I SRP “Kraljevac” deo Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa

Zimsko prebrojavanje i popis ptica u Specijalnom rezervatu prirode “Kraljevac” u saradnji sa  Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije urađeni su i ovog januara.

“Nastavili smo saradnju sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započetu prošle godine. Tada smo im pomogli da na nepristupačnom močvarnom delu rezervata prebrojimo i popišemo ptice uz pomoć našeg drona”, kaže Aleksandar Sarmeš upravnik deliblatskog SRP “Kraljevac”.

Pomenuto prebrojavanje koje se sprovodi u našoj državi deo je Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC) i trajaće do kraja januara.

Koordinator ovog popisa u Srbiji Marko Šćiban, biolog, član Društva za zaštitu i proučavanje ptica, kaže da će posebna pažnja biti posvećena obilasku zaštićenih područja, ribnjaka, akumulacija, kao i tokova svih većih reka u Srbiji da bi se održao kontinuitet i uporedili podaci.

„Pozivamo građane da nam se priključe, uključujući i potpune početnike. Svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskom rasprostranjenju i brojnosti ptica u Srbiji. Kako bismo olakšali pripreme za terenski rad, pripremili smo video uputstva, kao i dva elektronska priručnika na srpskom jeziku“, rekao je Šćiban i dodao da je tokom decembra i januara održano osam terenskih i teorijskih obuka za sve zainteresovane.

Saznanja do kojih se dolazi putem ovakvih prebrojavanja i popisa koriste se za preduzimanje konkretnih koraka u zaštiti populacija divljih ptica i lovnih vrsta na međunarodnom nivou,  ali i uopšte značaja vodenih staništa za očuvanje biološke raznolikosti.

Podaci koje ornitolozi u Srbiji prikupe na kraju se objedinjuju i šalju u svetsku bazu podataka koju vodi organizacija Wetlands International.

Terenski obilasci za brojanje ptica i ovog puta će biti iskorišćeni za prikupljanje podataka u okviru Panonskog popisa ptica grabljivica od 12. do 15. januara, a tokom celog perioda dokumentovaće i institucijama prijavljivati različite oblike uništavanja prirode i ugrožavanja ptica.

Međunarodni popis ptica vodenih staništa je najmasovnija i najstarija aktivnost praćenja brojnosti divljih ptica na svetu, koja se sprovodi od 1966. godine.

Izrada ovog materijala omogućena je uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru projekta „Zajedno za životnu sredinu“, koji realizuje Beogradska otvorena škola. Sadržaj ovog materijala isključivo je odgovornost Udruženja sportskih ribolovaca „Deliblatsko jezero“ i ne predstavlja nužno stavove USAID-a, Vlade SAD, BOŠ-a ili ostalih partnera na projektu.

error: Content is protected !!