I SOŠOV (1970. Novi Sad) – Kovin na košarkaškoj mapi Jugoslavije

Davne 1970. godine, gotovo pre pola veka, Kovin je po prvi put ucrtao svoje ime na košarkaškoj mapi Jugoslavije. Zasluge za to pripadaju gimnazijskoj ekipi škole Branko Radičević, koja je na Prvoj Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine, održanoj u Novom Sadu osvojila srebrnu medalju.

Školski sastav koji je imao veliku pomoć u direktoru gimnazije Dušanu Anđelkovu, profesoru (i tvorcu školske sekcije) Mladenu Lekiću i treneru Srđanu Vlajkoviću, plasman na završni turnir izborio je trijumfom u kvalifikacijama na kojima je bio bolji od Pančeva i Kovačice.

Veličinu SOŠOV-a možda i najbolje ilustruje podatak da je u kvalifikacijama za 11 sportova, učestvovalo nešto manje od 280 hiljada učenika iz 503 vojvođanske škole, a da se na završnom turniru, koji je otvoren na Fudbalskom stadionu Vojvodine, našlo 4.500 učesnika (prisustvovao i Olimpijski komitet Italije i druge međunarodne sportske asocijacije).

Košarkaški turnir odigran je u Hali Kabel (na terenu iscrtanom u bazenu), a kovinska gimnazija plasman u finale obezbedila je trijumfom u grupi, u kojoj je savladala Gimnaziju 25.maj iz Stare Pazove 61:59, Gimnaziju iz Bačke Palanke 65:34 i Gimnaziju Moša Pijade iz Sente 59:53.

U polufinalu ubedljivo je pobeđena novosadska gimnazija Svetozar Marković 72:54, da bi u finalu izgubili minimalnim rezultatom od Gimnazije Koča Kolarov iz Zrenjanina – 64:63, iako su na poluvremenu imali 12 poena prednosti – 36:24.

Tadašnji selektor reprezentacije Jugoslavije Ranko Žeravica (na prvoj slici drugi u prvom redu), uručio je medalje.

Livijus Kokora bio je treći strelac turnira sa 95 ubačenih poena.

Ekipa Gimnazije Branko Radičević nastupila je u sastavu: profesor Mladen Lekić, trener Srđan Vlajković (koji je neretko motorom Soleks iz Pančeva dolazio u Kovin na treninge) igrači: Livijus Kokora, Dejan Topić, Radoš Musurović, Siniša Radulović, Branko Lazović, Mile Radić, Dragan Nedeljković – Peca, Vuk Vuković, Bata Stojić. Na žalost četiri igrača ovog tima više nisu među živima: Vlada Marković, Mirko Lazić, Slavko Mitrović i Miroljub Bogojev.

(Srebrni sa Prvog SOŠOVa, gotovo pola veka kasnije, na dodeli priznanja za najuspešnije u sportu u opštini Kovin za 2016-u kada su proglašeni Ekipom za sećanje)

Čitajte još na Kovinac.com