I Dani ćirilice na Sajmu knjiga

Međunarodni beogradski sajam knjiga, poznat kao praznik knjige, svake godine ugosti najznačajnije domaće i brojne inostrane pisce i izdavače, koji predstavljaju svoja stara izdanja i aktuelnu produkciju.Učesnici sajma kroz brojne promocije, prezentacije, predavanja, okrugle stolove i tribine, predstavljaju širokoj publici niz tema važnih za književnost, izdavaštvo i kulturu.

Bibliotekari su i ove godine posetili 62.Međunarodni beogradski sajam knjiga u više navrata.
U fokusu ovogodišnjeg 62. Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu bila je savremena književnost jednog velikog evropskog jezika-nemačkog.Zajedničkim nastupom s nazivom 4 ZEMLjE 1 JEZIK predstavile su se zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Austrija i Švajcarska, kao i Lihtenštajn.

U sredu, 25. oktobra 2017.godine bibliotekari su prisustvovali predstavljanju Zbornika dečjih radova“ Dani ćirilice 2017″ i tom prilikom pogledali izložbu dečijih radova sa konkursa „Dani ćirilice Bavanište“.
O značaju manifestacije „Dani ćirilice Bavanište“ govorili su dr Miodrag Maticki, prof. dr Suzana Polić i urednica Vukovog čitališta, Ljiljana Simić.
Božidar Pešev je pročitao pesmu koju je posvetio Bavaništu i Danima ćirilice.

Predsednica žirija za likovne radove, prof. dr Suzana Polić, naglasila je da se zahvaljujući Danima ćirilice Bavanište našlo na kulturnoj mapi sveta.

Povodom proslave tridesetogodišnjice postojanja Vukove zadužbine, predsedništvo je donelo odluku da Veri Sekulić dodeli Povelju za organizaciju Dana ćirilice u Bavaništu.

Bibliotekari su prisustvovali promociji novih knjiga za decu mlađeg uzrasta.Publici su svoje knjige predstavili Vesna Vidojević Gajović, Miloje Radović, Gordana Timotijević i Božidar Pešev.

U petak, 27. oktobra 2017. godine bibliotekari: Veseljka Jovanović, Maja Ančulj, Slađana Jovanov i Larisa Mikić su prisustvovale Forumu BDS (Bibliotekarsko društvo Srbije). Forumom je moderirao dr Bogdan Trifunović, predsednik BDS.
Forum BDS se i ove godine bavio značajnim i aktuelnim temama vezanim za struku i stručan rad.
Na  Forumu je predstavljen Projekat „Bibliotekari na putu: 1000 kilometara do 1000 ideja“.
Kroz ovaj projekat prikazana su iskustva koja su članovi BDS stekli zahvaljujući međunarodnim kontaktima tokom putovanja na IFLA Kongres u Vroclavu u avgustu 2017, kao i aktivnosti Društva u Srbiji koje promovišu i štite profesiju.

Posebno interesantno je svakako i to da vodeće međunarodno telo koje predstavlja interese bibliotečko-informacionih servisa  i njihovih korisnika (IFLA) od skoro pruža mogućnost da stručni bibliotečki radnici učestvuju u diskusiji  projekta Međunarodne federacije bibliotekarskih udruženja i institucija (IFLA) Globalna vizija i na taj način uzmu učešće u kreiranju i definisanju novih pravaca u bibliotekarstvu kao i priliku da ga menjaju, kako globalno, tako i lokalno. Ovo svakako predstavlja pravi poduhvat sa težnjom da se utemelji put ka budućnosti ujedinjene bibliotečke struke i već na početku se pokazao kao izuzetno značajan u definisanju novih pravaca u bibliotekarstvu.

Takođe, bibliotekari  su i ove kao i prethodnih godina ostvarili značajne kontakte sa piscima i izdavačima, a sa ciljem da se uspostavi što bolja saradnja.

U subotu, 28. oktobra 2017. godine direktorka Jelena Stojanović i knjižničar, Snežana Nika, prisustvovale su svečanoj dodeli nagrada u kultnoj ediciji „Pegaz“.

Književna omladina Srbije tradicionalno, već devet godina zaredom dodeljuje nagrade na osnovu konkursa za književne prvence „Pegaz“.

Na osnovu ovogodišnjeg devetog književnog konkursa „Pegaz“, za 2017. godinu pristigao je ogroman broj rukopisa iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Austrije, Nemačke, Italije, Švedske, Francuske i Kanade, i to ukupno 868 rukopisa različitih žanrova, od poezije do dramskih tekstova.

Snežana Nika, knjižničar Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin, bila je ovogodišnji član žirija, na šta smo kao Biblioteka izuzetno ponosni.

Nagrade na osnovu ovogodišnjeg književnog konkursa „Pegaz“ dodeljene su u tri kategorije i to: za roman, za zbirku priča i za zbirku poezije. Dobitnicima prvih nagrada uručene su statue Pegaz i Povelje, dobitnicima druge i treće nagrade Povelje i umetničke slike.

U kategoriji poezije dodeljena je druga nagrada, jer ove godine nije bilo dobitnika prve i treće nagrade.Drugu nagradu dobila je autorka knjige „Između dva nesna“ Jelica Crnogorčević.

U kategoriji  zbirke priča dodeljene su dve nagrade, za prvo i drugo mesto.

Prvo mesto i statuu Zlatnog Pegaza u kategoriji zbirke priča za 2017. godinu osvojila je knjiga „Valovi uzaludnosti“ autora Bar Zorana iz Bele Crkve.

Drugu nagradu u kategoriji kratkih priča dobila je knjiga „Trn ruže“ Bojana Stanarevića.

U kategoriji romana, prvo mesto-roman godine i Zlatni Pegaz, po odluci žirija, pripala je romanu „Belina“, autora Nemanje Jovanova.

Drugo mesto u kategoriji romana osvojila je knjiga „Rekla si nikad“ autorke Katarine Krstajić iz Beograda.Treće mesto osvojio je roman „Iskupitelj“ i njegov potpisnik Nordian Nifl Heim iz Pariza.

 

error: Content is protected !!