Francuski filmski karavan od večeras (20h) u našem gradu

Francuski filmski karavan – ciklus – Žene na filmu – počinje danas (26. jun) i trajaće do 29. juna, a publika u našem gradu imaće prilike da na terasi Centra za kulturu svake večeri od 20h pogleda jedan film uz besplatan ulaz.

Prvog dana na repertoaru je Fidelio, Alisino putovanje. Dan kasnije je rezervisan za Žeronimo, zatim slede – Lepe godine, dok će ciklus biti zatvoren filmom Bruklin.

Ciklus Žene na filmu premijeru je imao drugog dana juna u Beogradu, a biće (ili je) prikazan u još 12 gradova Srbije: Trstenik, Bačka Palanka, Užice, Pančevo, Kragujevac, Kovin, Vrnjačka Banja, Niš, Subotica, Kikinda, Bela Crkva i Šabac.

Francuski filmski karavan pokrenut je 2012. godine i brzo je postao jedan od vodećih projekata Francuskog instituta i važno sredstvo širenja francuske kulture u Srbiji. Inače, Francuski institut u Srbiji sastavni je deo mreže od 130 francuskih instituta i 920 francuskih alijansi u svetu. Sa sedištem u Beogradu i ograncima u Nišu i u Novom Sadu, predstavlja kulturnu diplomatiju Francuske u Srbiji.

⇒ Ponedeljak, 26. jun u 20 h – Fidelio, Alisino putovanje (FRA, 2013, 97′)

Režija: Lusi Borlto Igraju: Arian Labed, Melvil Pupo, Ander Danijelsen Li…

Tridesetogodišnja mornarka Alis ukrcava se na stari teretnjak Fidelio dok suprug Feliks ostaje na kopnu. Zaposlena na brodu kao mehaničarka, saznaje da menja pokojnog kolegu i shvata da već poznaje kapetana broda, Gaela, koji je, gle čuda… njena velika prva ljubav…

⇒ Utorak, 27. jun u 20 h –  Žeronimo (FRA, 2013, 107′)

Režija: Toni Gatlif Igraju: Selin Salet, David Miržija, Rašid Jus…

Tokom vrelih avgustovskih dana, mlada aktivistkinja Žeronimo pokušava da smanji tenziju i konflikte između mladih u kvartu Sen-Pjer. Situacija kulminira kada tinejdžerka turskog porekla, Nil Terzi, pobegne od ugovorenog braka kako bi pronašla mladog Roma, Liki Molina, svog dragog. Poput ulja na vatri, njihovo bekstvo rasplamsava sukobe između već zavađenih grupa..

⇒ Sreda, 28. jun u 20 h –  Lepe godine (FRA, 2012, 94′)

Režija: Marion Vernu Igraju: Fani Ardan, Loran Lafit, Patrik Šesne…

Zubarka Karolin rano odlazi u penziju. Šta sada? Kako dalje? Kako uopšte krenuti ispočetka? Pred njom je mnogo pitanja, previše slobodnog vremena… i ništa više. Muž i deca je, iz straha da će se dosađivati, upisuju na časove informatike gde predaje atraktivan mladić…

⇒ Četvrtak, 29. jun u 20h – Bruklin (FRA, 2014, 83′)

Režija: Paskal Teso Igraju: Kt Gorik, Rafal Ušiva, Lilijan Rover…

Korali ili Bruklin, njeno scensko ime, je dvadesetdvogodišnja reperka iz Švajcarske koja napušta svoju zemlju i oca koji je ne razume, da bi došla u Pariz i okušala sreću na rep sceni. U međuvremenu radi kao kuvarica u udruženju muzičara u Sen Deniju, predgrađu Pariza, gde sreće mladog repera Isa, zvezdu u usponu…

error: Content is protected !!