Fabrika na kraju grada – Opština (pret)platila BEKO za 175 hiljada evra

Na devetoj sednici Privremenog organa opštine Kovin održanoj 22. aprila bila je samo jedna tačka.
Jedna, ali – vredna.
Naime, opština Kovin otkupila je pogon propale konfekcije na kraju grada od firme SIB eksport import po ceni od 400.000 evra.
Možda sve i ne bi zavredelo toliko pažnje da svojevremeno  banjalučko preduzeće nije kupilo istu „stvar“ pre tri godine po znatno nižoj (tada i početnoj) ceni – 224.658, 44 evra. Dakle, za onu razliku u naslovu.
Namena i namera nisu tajna. Naime, krajem januara predsednica opštine Sanja Petrović i direktor istambulskog Mel tekstila Sulejman Erdogan potpisali su Memorandum o saradnji po kome bi u obnovljenom pogonu trebalo da bude zapošljeno oko 300 tekstilaca.
Putem elektronske pošte predsednici opštine postavili smo nekoliko pitanja među kojima je ključno ono – zašto je BEKO ovoliko preplaćen. Odgovor, naravno, nismo dobili.
U nezvaničnom razgovoru s njenim zamenikom Zoranom Nikolićem saznali smo da je transakcija vredna krajnje namene, ali i da je uostalom prodavana privatna imovina. Na kraju, obećao nam je Nikolić, opštinska vlast će narednih dana javnosti spremiti nekakvu studiju opravdanosti ove (i po ovoj ceni) kupovine.
Nismo uspeli da saznamo da li je dosadašnji vlasnik ulagao u devastiranu zgradu i tako podigao vrednost. Prema nezvaničnim saznanjima obnovljen je samo krov koji je prokišnjavao i plaćani su čuvari.
Što se tiče procene vrednosti, kako smo uspoeli da saznamo, nju je izvršila kuća Dil inžinjerin konstalting iz Beograda.

Čitajte još na Kovinac.com