Evropska nedelja prevencije raka grlića materice – Zakažite pregled kod Vašeg ginekologa

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 20. do 26. januara 2020. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na žene da razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje dan kada će posetiti lekara i iskoristiti neki od dostupnih preventivnih pregleda.

U Srbiji se svake godine u proseku registruje 1214 novoobolelih i 470 umrlih žena od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju od ove bolesti, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije. Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Južnobanatski okrug se po broju obolelih nalazi među okruzima sa nižom stopom obolevanja od prosečne stope u Srbiji, dok se po broju umrlih nalazi među okruzima sa prosečnom stopom mortaliteta. Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu se nalazi na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji. Svake godine u našem okrugu u proseku 40 žena oboli i 15 umre od ove bolesti. Samo u Pančevu, od raka grlića materice godišnje oboli 20 i umre 6 žena.

Najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu 55-65 godine, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30-34 godine života. Najviše umrlih je u uzrastu 65-69 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu 35-39 godine života.

Najefikasnije mere prevencije su:

  1. Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa,
  2. Redovni ginekološki pregledi pregleda,

Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu promenu u ranoj fazi.

RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE

ZAKAŽITE PREGLED KOD VAŠEG GINEKOLOGA

KOL CENTAR 011/3620000

 

 

Čitajte još na Kovinac.com