Dometi osme sednice: Dunavom šajke, a na Šljunkari bazen

Najkraći dan u godini doneo je, zasad, i najdužu raspravu ovog saziva SO Kovin. Gotovo polovinu vremena, od dva sata koliko je trajala osma po redu sednica ovog saziva, predstavnici vlasti i opozicije potrošili su na raspravu o (usvojenom) budžetu za 2018. Premijerno su progovorili i neki odbornici SNSa, na narednoj sednici debitovaće četiri nova tribuna narodne volje, došlo je do smene na čelu Turističke organizacije, usvojeni su planovi rada dva javna preduzeća za 2018., ali i Lokalni antikorupcijski plan i Kodeks ponašanja službenika Opštinske uprave.
Ipak, osma sednica SO Kovin, počela je minutom ćutanja nedavno preminulom odborniku Dveri Petru Krstiću. Posle minuta ćutanja i minuti verbalnih inciden(a)ta.
Naime, odbornica Dveri Milica Makić je s govornice zahvalila svima koji su se odazvali komemorativnom skupu koji je, dan pred sahranu, upriličen u zgradi opštine. Ipak, primetila je kako na tom skupu niko iz vlasti nije govorom odao poštu kolegi iz opozicije:

Nisam znala da se potpisivanjem pristupnice u jednu stranku prodaje i duša“, rekla je Makić i dodala da na komemoraciji nije bila ni predsednica opštine Sanja Petrović.
Predsednik Skupštine Zoran Bradanji pokušao je u nekoliko navrata da odvrati Makićevu od ovakvog nastupa („nije ni mesto ni vreme“), pa i da opravda predsednicu opštine.
U narednoj tački (budžet) predsednica Sanja Petrović iskoristila je skupštinski mikrofon da i sama odgovori:
„Ja sam predsedničke obaveze pomerila misleći da će komemoracija biti zakazana za sledeći dan. Međutim, zakazana je dan kasnije kad sam već imala neodložne poslove i nisam bila u Kovinu.
Nedolično je da se jedna ovakva situacija koristi za pravljenje cirkusa u lokalnom parlamentu onako kako to čine njihovi naređeni u republičkom parlamentu.“
Usput, Petrović je primetila da je Makić već posle prve tačke napustila salu (nije prisustvovala ni na prethodne tri sednice) pa je dodala da „bi bilo bi dobro zarad javnosi da se kaže da je izašla.“
Ostavku je podnela i Magdolna Jakab (odbornica SVM) iz „ličnih razloga“.
Pred kraj sednice odborničke mandate vratilo je i dvoje naprednjaka: Igor Bobić (nezvanično, zbog direktorske fotelje u Rudniku) i Divna Kirilov koja je zamenila Petra Stamenovića na čelu Turističke organizacije.
Imena četvoro novih odbornika biće poznata dogodine, na devetoj sednici.
Budžet za 2018. od milijadu i dve stotine miliona dinara, bila je tačka koja je odnela najviše vremena, a u raspravi je učestvovalo čak osmoro govornika.
Najpre je šef demokrata dr Vladimir Tasić pitao zašto je izostao poziv za javnu raspravu o budžetu, a potom, postavio i nekoliko pitanja o cenama koje su mu se, kako je rekao, učinile preterano velikim (bazen na Šljunkari, kapela u Pločici, bioskop u Dubovcu, Dom kulture u Deliblatu i drugo).
„Javna rasprava je održana u ponedeljak 18. decembra“, odgovorila je šefica opštinskih finansija Biljana Stojković (zašto je poziv za raspravu objavljen samo na sajtu opštine, pitanje je na koji se nije čuo odgovor).
Na raspravu je stiglo samo jedno (pismeno) pitanje i to ono koje je uputio pokrajinski poslanik (i ugostitelj) Dragan Dragić. A tiče se, otprilike, preispitivanje troškovnika Centra za kulturu „na čijoj se terasi leti, a odnedavno i u podrumu diskoteke Pink“, primetio je, prave “ žurke za potrebe pojedinaca“.

Što se tiče ostalih troškova koje je pomenuo Tasić, reč je uglavnom o započetim investicijama ili onima za koje su (naknadni) projekti podigli cenu.
Najgrandiozniji od svih, bazen na Šljunkari, zasad košta 620 miliona (s investicijama u narednih nekoliko godina), ali će se prava cena znati tek nakon što prođu studije izvodljivosti i opravdanosti, rekla je Stojković.
Nakon stručne, usledila je i politička odbrana budžeta.
Predsednik SO Zoran Bradanji rekao je da je politika ove vlasti ravnomeran razvoj Kovina, ali i „svih naseljenih mesta“.
Slično je ponovila i predsednica opštine Sanja Petrović nabrajajući poimence sve investicije za mandata SNSa.
Uz „packe“ demokratama:

E sad, uvaženi odbornici opozicije, ja znam da vam nije lako da sedite u opoziciji, i da imate u rukama budžet koji, realno, može samo da se pohvali jer je sjajno koncipiran. Imali su priliku vaši prethodnici da kreiraju u dugom, dugom periodu koji je, hvala Bogu, iza nas, a od svega nismo videli da je cigla na ciglu stavljena. Pa su, eto, sada, šansu dobili neki drugi koji su sve živo pomerili s mrtve tačke.“
Nakon predsednice za govornicu su izašli Aleksandar Paulica i Marija Rajić (oboma je ovo  bio prvi skupštinski nastup), a potom i šef odborničke grupe SNSa Srđan Nenek.
Svi, naravno, s rečima hvale za budžet.
Baš kao i (još uvek) socijalista Goran Vujović koji je jedini „krstio“ budžet , nazvavši ga „domaćinski“.
Ipak nije odoleo, a da ne primeti kako u opštinskom troškovniku na prevoz prosvetara i radnika javnih ustanova i preduzeća godišnje odlazi blizu 50 miliona. Uz još neke stavke (subvencije za đački prevoz i sl.) „u opticaju je 100 miliona“.
A za te pare, izračunao je, možemo naći prevoznika koji će po celoj opštini voziti za džabe.
Da je Vujovićev predlog bliži utopiji no realnosti, primetio je Nenek:
„Da li znate ijednu opštinu u Srbiji koja ima besplatan prevoz?“
Na kraju, za govornicu je opet morao onaj koji je i povukao nogu – dr Vladimir Tasić:
Mene je interesovalo zašto to toliko košta“ rekao je i podsetio („kad smo već počeli da upoređujemo politike“), ko je počeo s izgradnjom industrijske zone, hitne pomoći, kanalizacije i bavaništanske fabrike vode: „Zaboravljate šta je rađeno u prošlo vreme.“
Nisam zaboravila šta je urađeno, ali nisam zaboravila ni šta sve nije urađeno“, zaključila je raspravu Sanja Petrović.
Pred odbornicima se našao i plan rada Turističke organizacije za narednu godinu, koji je potpisao v.d. direktora Petar Stamenović, koga je na kraju balade (sednice Skupštine) čekala smena.
Plan je usvojen, uz interesantno pitanje demokrate Srđana Vukše:
„Ako se usvaja plan zašto menjamo direktora?“
Odlazeći (v.d.) direktora odbranu plana počeo je lapsusom:
„Nemam retko priliku da se javljam.“
A potom, dodao, da je plan radio „…kao da ću ja biti tu. Ali ne sumnjam da će moja naslednica da nastavi tim putem. Mogu samo da pohvalim prethodne dve godine.“
Među turističkim inovacijama izdvojio je „kupovinu dve šajke iz 17. veka, i to je nov turitički proizvod koji će nositi naziv Istorija banatske vojne granice.“
Šajke će, kazao je, prevoziti turiste od Smedereva do Viminacijuma.
Sudeći po ovom izlaganju trebalo je da budete unapređeni, a ne sklonjeni s mesta direktora“, primetio je opet Vukša.
Odbornici su usvojili i Lokalni antikorupcijski plan opštine Kovin za period od 2017. do 2020.
Obrazložio ga je zamenik predsednice Zoran Nikolić – njime se, kazao je, ide u susret Evropskoj uniji, ali i  Poglavlju 23 koje govori o vladavini prava i borbi protiv korupcije. Lokalni plan predviđen je i Nacionalnom strategijom koju je Srbija usvojila 2013. Glavne teme su smanjenje ili ukidanje diskrecionih ovlašćenja organa koji donose odluke, potom, javnost rada i, odsustvo odgvornosti  ili „narodski rečeno – polaganje računa. Oni koji donose odluke dužni su da te odluke dobro obrazlože da omuguće preispitivanje tih odluka“, rekao je Nikolić.
Usvojen je i kodeks ponašanja službenika i nameštnika Opštinske uprave Kovin.
Kod Programa poslovanja Kovinskog komunalca za 2018., Srđana Vukšu interesovalo je zašto (u planu) „nema nikakve aktivnosti na fabrici vode u Bavanštu?“.

V.d. direktora Dragoslav Jeremić otkrio je da ovaj pogon, koji je pušten u rad za Dan opštine, još nije prošao tehnički pregled i nema upotrebnu dozvolu.
Ako nema dozvolu, zašto je uopšte i otvaran, pitanje je koje je ostalo javno neizrečeno.
Vukša je bio jedini govornik i kod usvajanja Programa poslovanja drugog javnog preduzeća, Kovin Gasa.
“ Zamolio bih direktora da obrazloži finanijski rashod od 45,4  miliona dinara. On Ili neko drugi.“
V.d.  direktora Vuk Vuković ostao je u svojoj stolici. Baš kao i „neko drugi“.
Pri začelju današnjeg dnevnog reda našla se i smena Petra Stamenovića i imenovanje Divne Kirilov na funkciju v.d. diretorke TO. Podsetimo, Stamenović je na to mesto došao pre dve godine s kvalifikacijama „licenciranog fudbalskog trenera“. Prošlog decembra izmenjen je statut TO po kom budući (v.d.) direktor mora imati fakultetsku diplomu. Stamenović je u međuvremenu, očito, diplomrao menadžment (tako se potpisuje), ali je, opet smenjen. Pravi razlozi ove rokade ostaće, izgleda, (unutarstranačka) tajna naprednjaka.
U oproštajnom govoru odlazeći direktor se još jednom osvrnuo (pohvalno) na period u kojem vodio opštinski turizam. Uz reči hvale saradnicima, poželeo je svima „srećnu novu godinu i božićne praznike.
I sutra je novi dan, idemo dalje.
Prijatno.“

Direktor kao predsednik

Srđana Vukšu interesovalo je hoće li Stamenović iskoristiti naknadu za neiskorišćeni godišnji odmor (44 hiljade dinara).
„Da, koristiću, jer za više od dve godine rada, uključujući i subotu i nedelju, nisam izostao da nisam bio na poslu“, odgovorio je Stamenović.
„K’o Vučić“, dobacio je (šaljivo) neko iz „publike“.

error: Content is protected !!