Dolovačkom nagrada za slikarstvo Momo Kapor – U društvu Kusturice, Handkea i drugih

„Čast i zadovoljstvo mi je da mogu pozvati sve prijatelje koji su u mogućnosti da dođu na dodelu nagrade za slikarstvo MOMO KAPOR u Skupštini grada Beograda-sreda 11.04. u 12 h“, objavio je nedavno na svom fejsbuk profilu bavaništanski slikar i profesor likovne umetnosti Vasilije Dolovački.
Zadužbina Momčilo Momo Kapor je nevladina i neprofitna organizacija koju je 2010. osnovala supruga pokojnog umetnika i književnika Ljljana Kapor, svestranog stvaraoca u oblasti slikarstva i književnosti. Zadužbina je ustanovila i nagradu koja nosi njegovo ime.
A o koliko vrednom priznanju se radi svedoči spisak dosadašnjih dobitnika.

  • 2011. Emir Kusturica za autobiografski spis „Smrt je neprovjerena glasina“
  • 2012. Vladimir Dunjić , za likovnu umetnost.
  • 2013. Peter Handke za roman „Moravska noć“
  • 2014. Mirjana Maoduš, za likovnu umetnost
  • 2015.  Dragan Jovanović Danilov, za knjigu „Talasi beogradskog mora“
  • 2016. Željko Đurović, za likovnu umetnost.
  • 2017. Labud Dragić, za roman „Kukavičja pilad” u izdanju Srpske književne zadruge

Vasilije Vasa Dolovački rođen je 22. aprila 1960. god. u Bavaništu, opština Kovin. 1984. godine je diplomirao na fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu u Klasi Prof. Zorana Petrovića. 1989. godine je diplomirao na postdiplomskim studijama na akademiji u Beogradu u klasi Prof. Mirjane Mihać. 1992. godine postaje član ULUS-a. Topla i sočna paleta, meka, eterična osvetljenja, tonska slivenost, drhtave senke, pigment koji pulsira su osnove Vasinog slikarstva. Iz slike u sliku on kontinuira, kultiviše i organski razvija najlepše vrline svog kolorizma po kome je prepoznatljiv i nedostižan u korpusu savremenog srpskog figurativnog slikarstva.

error: Content is protected !!