Dijamantski štap 2022: Ko-Ma Majorette izborio plasman na Prvenstvo Evrope

Ko-Ma Majorette kovinski mažoret klub izborio je plasman na Evropsko prvenstvo mažoret sporta koje će ove godine biti održano krajem juna u Zadru (Hrvatska), nakon odličnih rezultata na kvalifikacionom takmičenju Dijamantski štap 2022. koje je nedavno održano u Pančevu.

Kovinski sastav je na Dijamantskom štapu (Diamond Baton) Otvorenom državnom prvenstvu osvojio dve medalje: najsjajniju zlatnu u  kategoriji trio pom-pon u sastavu: Tamara Adamov, Nađa Rnić i Ina Jojić; dok su srebrne bile: Nora Bređan i Lara Bogdanović (duo pom-pon deca).

Da podsetimo, kovinski sastav je već učestvovao na Prvenstvu Evrope i jula 2019. doneo je prve medalje za našu državu u ovom sportu. Aljoša Fila osvojio je zlato u kategoriji kadet solo man baton. Bronza srpskog tima imala je potpis Katje Bogdanović kategoroji solo mace baton uz koreografiju Meri Popins. Inače, „mace“ (čita se mejs) je štap je dužine metar, sa ukrasnom glavom, a najčesće ga koriste dirigenti u brass bendovima.

Evropsko prvenstvo u mažoret sportu je izuzetno veliko takmičenje koje broji od 3000- 3500 takmičara u kategorijama mini formacije (solo, duo, trio, mala grupa) i velike formacije koje broje od 9 do 25 članova, objašnjava za naš sajt Irina Bogdanović iz kovinskog KO-Ma mažoreta. Plesne kategorije su: štap, pom-pon, zastave, mix, akrobatski štap, mace, drill, i dobošari.

„Divne koreografije, kostimi i izvedba takmičara je na veoma visokom nivou, te je učešće na ovakvom takmičenju veliki uspeh. Poneti medalju sa Evropskog je zaista veliki uspeh“, objašnjava Bogdanović.

„Naš Kovin je naviko da nas gleda u većem broju, ali naš sport je i pojedinačan te možemo da učestvujemo i radimo u pojedinačnim kategorijama – takozvanim mini formacijama. Jako sam ponosna na devojčice. Startovali smo malo kilavo  zbog raznih virusa, ali se na kraju  njihov i moj trud isplatio, kao i podrška Sporskog saveza opštine Kovin. Veliko hvala svima ostalima koji su  bili uz nas, nastavljamo dalje sa radom, a svi koji su zainteresovani  mogu da nam se priključe. Sad je pravo vreme.

Ono sto nas očekuje u narednom periodu je Uskršnja zabava, tako su naši kovinski školarci izabrali ime za ovu manifestaciju, koja će se održati 21. aprila na platou Kulturnog centra u organizaciji Humanitarnog Udruženja „Kovin – Humano srce“, uz pomoć našeg kluba i donatora, kao  i podršku Doma Kulture Kovin. Biće to kulturno-umetnički program sa širokom lepezom sadržaja i velikim brojem učesnika“, kaže Irina Bogdanović.

XIII Diamond Baton – otvoreno Državno prvenstvo u mažoret sportu – plesu je održao u Kulturnom centru Pančeva u organizaciji Saveza Mažoretkinja Srbije, a domaćini su bile SUMS Pančevačke Lavice.  Na svečanom otvaranju učestvovao je KUD  „Stanko Paunović“ NIS-RNP.

Podrška za realizaciju ovogodišnjeg takmičenja je dobijena od Kulturnog Centra Pančeva, Grada Pančeva, Agencije Format Beograd, Portala Zdravo Pančevo i Kovinac.rs , kao i TV Pančeva.

(Fotograf  takmičenja: Strahinja Krstić, Straxphoto)

error: Content is protected !!