Deliblaćani blokirali put ka Čardaku kao protest protiv naseljavanja migranata

U dva navrata, jutros oko 6 i u podne, meštani Deliblata blokirali su saobraćajnicu koja vodi ka Šumskom rekreativnom centru Čardak. Povod, onaj koji se danima valja po društvenim mrežama  – kovinski biser turizma postaće prihvatni centar za smeštaj izbeglica s Bliskog istoka.
S jednom  začkoljicom.
Pomenutim „biserom“ turizma ne gazduje opština Kovin, već preduzeće Vojvodina šume koje je na sednici 19. marta dobilo naredbu od strane Pokrajinskog štaba za vanredne situacije da  ŠRC „Čardak“ bude privremeno ustupljen na korišćenje republičkom Komeserijatu za izbeglice i migracije, kaže se u dopisu koji smo dobili od područnog, Šumskog gazdinstva Pančevo.
U Opštinskoj upravi (koja, dakle, ne gazduje Čardakom) dobili smo uverenje da ni o čemu nisu obavešteni, niti ih je ko pitao za mišljenje.

Na onom protesnom skupu, kažu svedoci, bio je vrh lokalne samouprave. Neki su se i obratili protestantima. O čemu je bilo reči tačno, ne znamo.
Interenetom od juče kruži on lajn peticija protiv naseljavanja Čardaka.
U ovdašnjoj Šumskoj upravi pokušali smo da saznamo da li je već stigla prva tura migranata, ali su nas ne baš najljubaznije obavestilida ih se tema ne tiče.
U domenu špekulacija ostaće, delimično, i pravi povod preusmeravanja dela kolone s Bliskog istoka u deliblatski atar.
Po jednoj, to je nedavni dogovor Vučića i Orbana u Budimpešti, po kojoj je mađarski premijer izrazio zabrinutost zbog velikog broja migranata na granice.
Po drugoj, u ostalim prihvatnim centrima po Srbiji raste nezadovoljstvo građana zbog višemesečnog smeštaja baš u njihovom mestu pa bi Čardak trebalo da bude rasterećenje.
Jedino što je izvesno, kaže se u dopisu koji smo dobili od Vojvodina šuma, jeste da je mera PRIVREMENA i vezana je za novonastalu pandemiju korona virusa.

(foto D.M.)

error: Content is protected !!