Buholc, Fortuna i brzopotezno znanje – Radlovački prvi u triler završnici

Internacionalni majstor, Pančevac Jovan Radlovački pobednik je četvrtog (sada već tradicionalnog) novogodišnjeg šahovskog turnira koji ŠK Radnički organizuje u ovo doba godine. On je u foto – finišu ostavio iza sebe drugoplasiranog fide majstora, Mramorčanina Miloja Ratkovića i velemajstora Borka Lajthama.
Igralo se po švajcarskom sistemu, brzopotezno (po 15 minuta) u devet kola, a da drevna igra može biti itekako zanimljiva pokazala je poslednja runda.
Lajtham je u 9.kolo ušao sa pola poena prednosti pred čak sedmoricom igrača koji su na kontu imali 6 poena (iz prethodnih osam partija). On je, na prvoj tabli, odmah „dogovorio“ remi sa Goranom N. Todorovićem (da ne bude zabune, nije reč o Kovincu Goranu M. Todoroviću koji je bio malo lošije plasiran) i tako osigurao plaman među troje najboljih.
Borba za titulu se, skupa s gomilom kibicera, prerselila na drugu (OrlovRadlovački), odnosno treću tablu (Milovan RatkovićDraško Jovanović).
Kako su i Radlovački i Ratković odneli pobede i bodovno se izjednačili s Lajthmanom, titula je odlučena po tzv.  Buholc koeficijentu (sabiranje bodova protivnika protiv kojih ste igrali, ukratko).
U toj raspodeli Radlovački je prošao najbolje (prva nagrada i 12.000 dinara), Miloje Ratković bio je drugi (9.000), a Lajthman treći (7.000 dinara).

Foto – Prvi i drugi – Radlovački i Ratković
Novčane nagrade primilo je još nekoliko nižeplasiranih igrača, a od onih koji su ostali ispod te crte, ovajdilo se još troje najbolje plasiranih lokalnih šahista – predvodio ih je veteran igre na 64 poljaVelimir Velja Rađenović, a odmah do njega Vladimir Šaponja i treći brat Ratković – Petar.

Foto – Šaponja, Rađenović i Petar Ratković
Sam turnir, kaže ispred organizatora ŠK Radnički, Gojko Rolić, organizovan je uz velkiko pomoć Centra za kulturu u čijem se holu igralo.
Odziv je, dosad bio najveći, čak šezdeset takmičara, među kojima i trojica velemajstora. Pored pomenutih Lajthama i Gorana M. (Kovinca) Todorovića, igrao je i velemajstor Boško Abramović.
Vredno pomena jeste i to da su turnir odigrale i dve devetogodišnjakinje, članice kovinskog Radničkog – Milica Petković i Dunja Filipović.

DA JE VIŠE RATKOVIĆA
Malo šale prilikom dodele nagrada palo je na račun trojice braće Ratković iz Mramorka. I Milovan i Miloje i Petar izašli su s manje više debljom kovertom iz Centra za kulturu, tako da je bilo dobacivanja „šteta što ih nema još“ (bilo bi više para).

error: Content is protected !!