Bodovi ostali u Kovinu, južnobanatski derbi crno-belima, Cvetković: „Pokazali smo karakter“

Košarkaši Radničkog savladali su pančevački Dinamo 85:76 na otvaranju sezone u Drugoj srpskoj ligi u utakmici koja je odigrana šestog dana oktobra u kovinskoj Hali sportova.

Derbi Južnog Banata rešen je u poslednjem minutu kada je četiri poena u nizu ubacio Mladen Svilar i odveo Radnički na konačnih plus 9.

Tim trenera Vladimira Cvetkovića, izuzev početnih 0:2, imao je rezultatsku prednost tokom svih 40 minuta, a rekordna je upisana tokom prve deonice kada je semafor beležio 20:7. Prva četvrtina završena je rezultatom 24:17, a raspon viška poena tokom druge deonice kretao se uglavnom od 7 do 11, da bi uz zvuk sirene za „veliki odmor“ Radnički otišao sa 49 ubačenih, odnosno 40 primljenih poena.

U trećoj četvrtini Dinamo je počeo da topi prednost Radničkog i da se vraća u meč, a vođstvo domaćeg sastava po isteku 30. minuta bilo je četiri poena 69:65.  Zanimljivo je da je pančevački sastav u prvih šest minuta ovog perioda igre imao samo jedan faul, dok je Radnički ušao u bonus, a tri igrača iz startne postave imala su po četiri penala – Samardžić, Bibić i Anušić – da bi im se do poslednjih 90 sekundi deonice pridružili i Jakov Papić, Kneselac i Bogdanović, pa je trener Cvetković na terenu imao kompletnu petorku sa 20 penala, raspoređenih na ravne časti. Inače, na kraju prvog poluvremena sudijski kriterijum bio je gotovo u ličnu uravnotežen, da bi nakon sledećih deset minuta Radnički imao 25 faula, a Dinamo 18.

U poslednjoj četvrtini Dinamo je sveo prednost Radničkog na jedan posled lopte (71:69), a trener Cvetković je zbog opterećenosti ličnim greškama i umora igrača prešao na zonsku odbranu. (U međuvremenu su zbog pet ličnih na klupu morali Samardžić, Anušić i Bibić, inače sva trojica starteri.)

Na kraju se ispostavilo da su Radnički do pobede odvela dva momenta – jedan je trojka Jakova Papića za 78:73 (postigao 9 od 16 poena našeg tima u ovom periodu), a drugi fenomenalna asistencija Bogdanovića (kada je kompletnu odbranu Dinama uhvatio na krivoj nozi) i na tacni ostavio loptu Svilaru u dnu reketa da sam kao duh ubaci zicer za 83:76.

RADNIČKI: Samardžić 2 (- 1poen, 1-3 2poena, 0-1 3poena, 1sk, 7 asistencija), Papić 25 (8-8, 5-7, 3-4, 3 skoka, 1 asitencija), Anušić 19 (2-5, 4-7, 3-5, 6 skokova, 2 asistencije), Bibić 4 (-, 2-2, 0-1, 1skok), Bogdanović 22 (2-6, 7-11, 2-2, 5 skokova, 4 asistencije), Kneselac 7 (1-2, 3-8, 0-1, 7 skokova), Svilar 4 (-, 2-4, -, 2 skoka), Paunović 0 (-, 0-2, -, 2 skoka).

„Naravno da sam srećan zbog pobede u jednoj ovako teškoj utakmici i sve čestitke svim mojim igračima na tome. Posebno mi je drago zbog načina na koji smo dobili, što nismo izgubili veru uprkos teškim okolnostima u kojima smo se našli u poslednjih šest minuta utakmice. Ova utakmica je iza nas, gledamo unapred, predstoji rad na ispravljaju grešaka, i priprema za narednog protivnika, ekipu Virtusa iz Pančeva“, rekao je posle utakmice trener Radničkog Vladimir Cvetković.

Čitajte još na Kovinac.com