Biblioteka obeležila 21.mart – Svetski dan poezije

 

Prvi dan proleća već dve decenije obeležava se kao Svetski dan poezije. O tome kako su ga obeležili u kovinskoj biblioteci i njenim seoskim ograncima u tekstu koji nam je dostavila direktorka ustanove Jelena Stojanović.

Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Svrha ovog dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i poezije u školstvu širom sveta, ali i ”davanje novih podsticaja i priznanja nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima”.
U susret obeležavanju Svetskog dana poezije, Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin organizovala je 19. marta  Poetsko veče sa Goranom Tadićem. Pesnik je čitaocima predstavio svoje zbirke pesama „Satenski stihovi“, „Kad pročitaš spali“, „Duša u mekom povezu“ i dr.
U ogranku „Teofilo Dimić“ u Bavaništu Dan poezije obeležen je velikom  prolećnom pesničkom livadom: svaki šareni cvet na livadi predstavljao je jednog dečjeg pesnika, a na laticama  cveta su ispisani naslovi  njihovih najpoznatijih pesmica.

Deca su birala cvetić-pesnika, a potom smo čitali i recitovali stihove iz knjiga koje se nalaze u dečjem fondu biblioteke. Na istoj pesničkoj livadi našli su se beli cvetovi pesnika za stariji uzrast. Učenicima viših razreda predstavljeni su domaći i strani pesnici, razgovarali o tome kako nastaje poezija, šta je stih, strofa i rima. Druženje sa starijim učenicima odvijalo se pod sloganom „Čitam, govorim i pevam poeziju“. Razgovor se vodio o Strepnji Desanke Maksimović, o Plavom čuperku Mike Antića, o pesmama Duška Trifunovića koje su otpevali Zdravko Čolić i Bijelo dugme, o Balaševićevim stihovima, o Bori Čorbi.
Na ovom druženju bilo je 28 predškolaca koje su dovele vaspitačice Jelena Simičić i Zorica Sekulić i 8 učenika recitatorske sekcije sa nastavnicama srpskog jezika Višnjom Sapundžin Pavlović i Jovanom Stanišić, a pridružila se i Milina Buda.

U ograncima Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin, tačnije u ograncima „Bogdan Petrović“ u Deliblatu i „Miroslav Antić“ u Mramorku, 21.03. i 22.03., Dan poezije obeležen je gostovanjem zavičajnog dečjeg pesnika Milovana Miće Đorđevića. U oba ogranka gosti su bila deca predškolskog uzrasta. Deca su naučila nešto novo o poeziji i pesmama i pesniku recitovala pesmice koje su naučili. Pesnik im je čitao svoje pesme o kojima su i razgovarali.

Ogranak „Miroslav Antić“ u Mramorku posetilo je 15 predškolaca, dok je u ogranku „Bogdan Petrović“ u Deliblatu bilo 18 predškolaca.

.

 

error: Content is protected !!