Amir Reko, lider Pokreta Most 21 – Makedonac pred Mramorčanima

Dva dana nakon što su raspisani izbori za Savet MZ Mramorak predizborna trka je, na neki način, i počela.
Naime, Mesni odbor Nove stranke u Mramorku organizovao je skup na kome se građanima predstavio Amir Reko, lider bosansko-hercegovačkog političkog pokreta Most 21.
Bivši oficir JNA i kratko vreme Armije BiH, ovdašnjoj javnosti je, ipak, poznatiji po svojoj životnoj priči koju je javnost u Srbiji mogla da vidi jesenas na TV Prva u emisiji Život priča Tanje Vojtehovski.

„Makedonac“, kako glasi njegov nadimak (zbog  prvog službovanja u ovoj bivšoj republici SFRJ) ratne 1992. napustio je, nakon dosta kolebanja, kao kapetan JNA Srbiju i prešao u Bosnu (gde mu je živela familija).
U istoriju ratovanja na ovdašnjim prostorima ušao je, pak, kao oficir armije BiH jer je odbio da „očisti“ selo Bučje iznad Goražda od 45 srpskih civila u leto 1992. Iako su mu tri dana pre toga srpske snage žive spalile majku i još nekoliko članova familije (u kući, selu Gudelj, opet kraj Goražda). Tadašnji državni vrh, kaže Reko, doneo je odluku da ga likvidira, a on je napustio rat za sva vremena. Otišao je u Dansku gde je razvio sopstveni biznis. U BiH se vratio pre sedam godina, a od jesenas se zvanično bavi i politikom preko svog Pokreta Most 21.
Zbog, kako je rekao pred pedesetak okupljenih Mramorčana „…situacije koja je u Bosni, ali i regionu, iz godine u godinu sve gora. Pokret Most 21 se izrodio iz beznađa i nužde.“
Reko 
je u jednom momentu pozvao okupljene da na predstojećim izborima za Savet MZ glasaju za one kandidate koje će podržati Nova stranka, DS i SDS.
Nakon godina službovanja u dve vojske Amir Reko nema niti dana vojnog staža. Obrisan je, kaže, iz arhiva obe vojske.

error: Content is protected !!