Aleksandar Sarmeš : Kraljevac je bogatstvo koje pripada svima nama

Među panelistima na Tribini “Zašto su barska staništa važna”, održanoj polovinom aprila u Istraživačko-edukativnom centru Kraljevac, u Deliblatu, bio je i upravnik SRP “Kraljevac”Aleksandar Sarmeš, koji je i predsednik Udruženja sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero”.

Sarmeš već dvadeset godina radi na zaštiti i očuvanju rezervata. Organizator je mnogih takmičenja u sportskom ribolovu, a od 2015. godine učesnik i organizator 13 međunarodnih volonterskih kampova koje realizuje u saradnji sa MIS-om. Takođe, deo tima je u gotovo svim istraživanjima i monitorinzima zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta u i van Rezervata.

Na veoma posećenoj tribini koja je okupila stručnjake iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine, lokalno stanovništvo, profesore i naučnike sa fakuleta, predstavnike opštine ali i organizacija civilnog društva – koja je deo projekta “Očuvanje barskih staništa SRP “Kraljevca” i okoline kroz dijalog sa lokalnim stanovništvom“ – on je predstavio je taj Specijalni rezervat prirode, osvrćući se na njegove vrednosti, retke biljne i životinjske vrste među kojima su – riba „umbra“, barska paprat, tekunica i ptica pčelarica.

Prvi čovek udruženja predstavio je granice Rezervata koji zauzima 264 hektara, njegove prostorne celine – Obzovik, Spasovinu i samo jezero , kao i trenutne zone zaštite i plan proširenja tog bisera prirode o kom prilježno brinu lokalni aktivisti.

– Kraljevac pripada svima nama i svi treba da ga čuvamo i dogovaramo oko toga kako da to najbolje . Mi smo od 2009. godine od strane Vlade Republike Srbije proglašeni za specijalni rezervat prirode a Udruženju sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero” je povereno da se stara o njemu. Rezervat ima sva tri stepena zaštite – prvi se odnosi na nekih 15 hektara površine, a postoje i žuta i zelena zona, rekao je Sarmeš i podsetio da jezero Kraljevac dobija vodu iz 12 izvora u samom jezeru, i 8 pored vodene površine, od čega su 4 pijaće vode.

Prema njegovim rečima, jedan od najvećih problema s kojima se u Rezervatu suočavaju, kad je reč o staništima, jeste uzurpacija zemljišta od strane poljoprivrednika, nedovoljna ispaša, a kao jedan od problema koji negativno utiču su i klimatske promene, duga i izrazito topla leta koja suše pašnjake.

Podsetio je da je Udruženje sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero” 2020. godine, „na bazi rezultata naučnih istraživanja“, uputilo Zahtev za proširenje granica SRP “Kraljevac” i da su trenutno u toku terenska istraživanja Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Jedan od razloga za tu inicijativu je to što je upravo riba mrguda, („crnka ili kako je sad sve više nazivaju – umbra“) „pronađena“ 2014. godine, čiji monitoring u „Kraljevcu“, rade od 2015. godine – uz barskog karaša, linjaka i još nekoliko retkih vrsta – u značajnijoj meri locirana van trenutnih zona zaštite.

– Prošle godine su započela istraživanja stručnjaka Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Obilazimo teren, i to ne samo delove u kojima smo predložili proširenje, nego i sam Kraljevac i verovatno će doći i do unutrašnjih revizija zona zaštite. Nadamo se da ćemo doći do cilja, da će Rezervat zahvatati još više vrednih prirodnih celina, jer je zaštita vrsta zaista uslovljena zaštitom staništa, poručio je upravnik SRP “Kraljevac”, i predsednik Udruženja sportskih ribolovaca “Deliblatsko jezero” Aleksandar Sarmeš na tribini “Zašto su barska staništa važna”.

Projekat “Očuvanje barskih staništa SRP “Kraljevca” i okoline kroz dijalog sa lokalnim stanovništvom“ finansira USAID a sprovodi ga Beogradska otvorena škola sa svojim partnerima. Tribina je deo ktivnosti petogodišnjeg projekta „Zajedno za životnu sredinu“ koji sprovode Beogradska otvorena škola i Američka agencija za međunarodni razvoj USAIDu saradnji sa Međunarodnom unijom za zaštitu prirode IUCN, Mladim istraživačima Srbije, Međunarodnom ekološkom organizacijom TNC, udruženjem ENECA i Američkom privrednom komorom u Srbiji AmCham

error: Content is protected !!