2019. u ogledalu – Godina protesta, ostavki i političkih obećanja (2)

Najvrelije godišnje doba, premda neuobičajeno, jeste i period kad je obeležena sportska 2019.
Da je od zvezda do trnja kratak put, osetio je mlađi kovinski fudbalski klub Kolonija.
Plavi su se našli u doigravanju za popunu južnobanatske „primere“ (gde bi igrali s opštinskim rivalima Radničkim i Partizanom iz Gaja).
Tako bi ponovili podvig od pre osam godina kad su zaigrali rang iznad beton lige, gde, uglavnom, po difoltu, tavore od osnivanja.
Sedmicama su punili žicu oko Ellanda, nizali pobede, da bi se poslednjih dana juna sapleli o poslednju prepreku – ekipu Hajdučice.

(foto arhiva 2014. – jedan od najboljih igrača u istoriji Kolonije Dušan Deliblaćanin posipa kreč po aut liniji)

Nakon neuspeha, gro igrača se iz Tri rupe preselio na drugi kraj Kovina u crno-beli tabor, a posle samo dva kola u (opet) najnižem rangu, prvi tim Kolonije istupio iz takmičenja. Zbog manjka igrača.
Leto je godišnje doba kad politika (i političari) miruju. Nas je, međutim, početkom najtoplijeg godišnjeg doba zadesilo tumbanje u Demokratskoj stranci. Nakon raspuštanja Opštinskog odbora DSa formiran je (tačnije – izabran) novi na čijem je čelu Srđan Vukša (dok je opozicija nastupala u lokalnoj SO Vukša je beležio najveću minutažu za govornicom).

Jedan od prvih zadataka jedine aktivne opozicione stranke u Kovinu bio je formiranje mesnih odbora u svim selima i u Kovinu, ali će se pred kovinske demokrate isprečiti mala (ne i nepremostiva) prepreka – Opštinska uprava (s potpisom predsednice opštine Sanje Petrović) u četiri navrata odbiće zahtev demokrata za ustupanje prostorija mesnih zajednica.
Iste one prostorije koje SNS najnormalnije koristi za održavanje svojih stranačkih sastanaka.
Na isti tretman, požaliće se, istina krišom, i neki koalicioni partneri vladajuće stranke.
Demokrate su, međutim, presavile tabak i požalile se Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.
Odgovor, kažu, do dana današnjeg nisu dobili.

Čija je javna svojina? – Izborna noć mramoračkih demokrata pod otvorenim nebom


Formiranje mesnih odbora nastavili su kao u drevnoj Atini – na gradskim (seoskim) trgovima.
Za razliku od prethodnih godina nije nas bilo preterano u televizijskim vestima (pažljiviji čitaoci setiće se otvaranja ograde poljoprivredne škole, prodaje pilića zamenika predsednice opštine preko opštinskog sindikata i drugih, kojima su nas zabavljali Ivan Ivanović i Zoran Kesić.)
Bili smo im interesantni samo 11.jula kad je ispred Lepe Brene planulo nekoliko automobila.

Vatrena noć u Kovinu – U požaru ispred „Lepe Brene“ izgorelo devet automobila (FOTO+VIDEO)


Zvanične rezultate istrage, nikad nismo saznali.
Početkom kalendarske jeseni obeležen je Dan opštine (4. oktobar). Vredno pomena jeste to da je napokon puštena u rad zgrada hitne pomoći. Novi kovinski Skadar na Bojani godinama je saplitao Zakon o javnim nabavkama po kome su obarani tenderi, potom i (ne)proverena informacija kako zgrada nema upotrebnu dozvolu.
Možda je i najbolja ilustracija o kolikoj se vremenskoj distanci radi ako kažemo da je temelj za novu hitnu pomoć izliven još u vreme vladavine demokrata! U predizbornu zimu (februara 2013.) prvu lopatu maltera nasuo je tadašnji direktor dr Branislav Ignjatov.

Uz prisustvo sveštenika zaklan je (za sreću) i pevac (slika s „naslovnice“). U temelj nove zgrade uzidana je i poruka u boci za neka naredna pokolenja. Šta je u njoj pisalo – ostaće tajna.
Već po tradiciji na svečanoj sednici SO Kovin povodom Dana opštine (na koju nismo pozvani) dodeljena su i priznanja.
Plakete su dodeljene Aleksandru Saši Vladisavljevu, odbojkaškom treneru iz Bavaništa koji godinama unazad sedi na klupi odbojkaške reprezentacije Srbije kao deo stručnog štaba,

preduzećima Utva silosi za doprinos privrednom ambijentu u opštini i liderstvo u poslovanju, Inval stat za rezultatu u zapošljavanju osoba sa invaliditetom, SATR Grubić Komerc za četvrt veka odgovornog preduzetništva kao i preduzeću Plamen grad za doprinos u brendiranju turističke ponude opštine.
Povelja je dodeljena Opštinskom udruženju penzionera za višedecenijski doprinos akcijama lokalne zajednice u svim oblastima.
Svojih pet minuta dočekali su i fudbalski sladokusci. U poslenjem kolu jesenjeg dela Prve južnobanatske lige u Kovinu su se sastali Radnički i Partizan iz Gaja. Posle sedam godina! Ljuti rivali, međutim, odigrali su bez golova (iako je gostima poništen jedan)

Derby della comuni bez pobednika, Radnički – Partizan 0:0 (video)


Usledila je još jedna porfavor serija o usekovanju glave direktora ovdašnje Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti (SBPB).
Za razliku od pre par godina, kad su regionalni portali bliski vlasti razvlačili po blatu tadašnjeg direktora dr Željka Rodića, sada je na tapetu bio dr Neven Žikić.

Svilen gajtan za direktora Žikića – Smena zbog molera, ložača i(li) masnih kolača (krofni)


Tako je lokalna javnost mogla da pročita sve i svašta – od toga da (bivši) direktor voli krofne, pa sve do nekih drugih pikanterija.
Istina, oni bolje obavešteni znali su da će ga u fotelji naslediti dr Jovanka Petrović.
Ako bi trebalo birati kulturni događaj godine, pored onih koji su u redovnom kalendaru lokalne samouprave (tačnije Turističke organizacije), svakako da je, bar po interesovanju publike, zaslužila promocija knjige sudije Apelacionog suda Miodraga Majića.

Sudija Majić pred kovinskom čitalačkom porotom – Pretesna sala za Decu zla


Majić je medijsku popularnost stekao javnim kritikama sistema u poslednjih nekoliko meseci. I samje bio nebrojeno puta na udaru tabloida i poslanika SNSa. U kovinsku biblioteku došao je kao sasvimobičan pisac – svog prvenca, krimi romana Deca zla (pre same promocije čaršija se opet bavila nagađanjima da li će „neko“ zabraniti gostovanje sudije majića kao što je pre nekoliko godina „neko“ zabranio promociju Prave istorije sveta popularnjih njuzovaca).
Srećom, po slobodnu reč, nije.
Usnulu lokalnu političku scenu potkraj novembra uzdrmala je vest kako predsednica opštine Sanja Petrović podnosi ostavku iz ličnih razloga. Vest godine, ispostaviće se, bila interesanstna samo nama i kolegama sa sajta pancevo.city.
Uzalud smo danima, i mi i pomenute kolege čekali da predsednica upotpuni ostavku valjanim obrazloženjem.Umesto njega dočekali smo veleobrt – Sanja Petrović je povukla ostavku.

Preuranjena odluka ili „Puj pike“… – Sanja Petrović povukla ostavku


I to samo dva dana pre no što ju je Skupština opštine trebalo da usvoji.
Umesto onog obrazloženja čuli smo (nezvanično, ali prilično logično) objašnjenje od koalicionih partnera – predsednica je podnela ostavku ne bi li time inicirala prevremene lokalne izbore koji bi se održali kad i parlamentarni (na proleće). Kako niko (pa ni sam Vučić) nije znao da li će ih raspisati za april ili maj, Sanja Petrović je ostavku predala suviše rano. Privremeni organ koji bi nasledio lokalnu vlast oročen je na 100 dana pa bi se ušlo u politički vakuum.
Sva je prilika da ćemo uskoro videti ponovnu ostavku, kažu neki.
Na kraju, da završimo kako smo i počeli – obećanjima.
Godinu koju je započeo predsednik, završila je premijerka. Ona je, naime, u subotu 21, decembra pustila u rad rekonstruisani put Kovin – Deliblato.

Ana Brnabić je tom prilikom najavila još trista novih radnih mesta u Kovinu. Turski proizvođač auto presvlaka voljan je da pokrene proizvodnju u starom pogonu Beka (baš pored livade gde treba da nikne ona fabrika cinka).
Realno obećanje ili još jedna navlaka preko auto presvlaka – pokazaće vreme.

error: Content is protected !!