105 godina od prve fudbalske utakmice u Kovinu, kapetan Rozental na centru i igranka do zore u Janićevoj gostionici

Prva fudbalska utakmica u Kovinu odigrana je 14. jula 1912. godine, prema pisanju lokalnog lista Kevevara, koji je svojevremeno prevodio diplomirani arhelog Galamboš Tibor i kao feljton objavljivao u Kovinskim novinama 80-ih godina prošlog veka. U istorijskom susretu rivali su bili KIAC (Kevevaria Ifijusagi Amator Club – Kovinski omladinski amaterski klub) i HIC (Homoski ifijusagi Club – Mramorački omladinski klub); pobedili su Kovinci 4:2, a prvi gol postigao je već u prvom minutu Anđelkov; izgleda da je već tada postavljen i temelj za popularno „treće poluvreme“ s obzirom da je igranka nakon utakmice trajala do zore.

KIAC (Kovinski omladinski amaterski klub) osnovali su učenici-omladinci (4. ili 6. jula 1912. godine u gostionici na mestu današnjeg hotela Vojvodina) koji su se nalazili na školovanju van mesta a „u cilju intenzivnijeg razvoja sporta, a u smislu razvijanja drugarstva i zajedništva omladine“. Zbog materijalnih razloga, kako piše Kevevara, klub nije mogao samostalno da opstane, pa je priključen, kao  sekcija,  Amaterskom (sportskom) društvu. Klub je imao dresove zeleno-bele boje. Prvu utakmicu odigrao je 14. jula 1912. godine protiv Fudbalskog kluba iz Mramorka. List Kevevara je o ovom događaju pisao u dva broja – 14. i 21. jula. To je izgledalo ovako:

Vruć dan, kapetan Rozental na centru i 60 filera za Oporu ljubav (Kevevara – 14. jul 1912. godine)

„Vruć dan će danas biti Kovincima. Danas će biti premijera fudbalske igre, koja je na puno mesta već prihvaćena i stekla veliki broj poklonika. Verovatno će i ova prva fudbaska utakmica u Kovinu osvojiti veliki deo publike. Sa svoje strane i omladinci će učiniti sve sa dobro igraju jer znaju da će od ove utakmice zavisiti hoće li imati podršku publike. Igrači danima treniraju i nalaze se u veoma dobroj formi. Međutim, i omladinci iz Mramorka intenzivno treniraju i nadaju se najboljem. U svakom slučaju publika će prisustvovati veoma zanimljivoj i neizvesnoj utakmici. Utakmica se igra na prostoru (terenu) iza šumice – Rašće (kod današnje Šećerane). Organizator se pobrinuo za udobna i senovita mesta za sedenje kao i za posluživanje. Utakmica počinje u 17 sati, traje 90 minuta, a sudiće je kapetan Rozental.

Posle utakmice u 21 sat u gostionici Sunce kod Janića (na mestu današnjeg Hotela Vojvodina) biće bioskopska predstava sa 2 drame i tri komedije. Na kraju će biti prikazana komedija Opora ljubav u izvođenju umetnika Veselog pozorišta iz Budimpešte. Posle filma sledi igranka. Ulaznice za utakmicu koštaju 50 filera (za učenike i vojnike 20), a za bioskop i igranku samo 60 filera.

Fudbalski klub iz Mramorka HIC (Homoski ifijusagi Club – Mramorački omladinski klub) verovatno je onosvan u isto vreme kao i klub u Kovinu, znači u vreme raspusta kada su učenici-omladinci kod kuće, Boja dresova kluba iz Mramorka bila je crveno-bela.

300 gledalaca, prvi strelac Anđelkov i igranka do zore kod Gazda Janjića (Kevevara – 14. jul 1912. godine)

KIAC: Oršo, Bela, Burghardt, Kevevari, Dimitrijević, Pinter, Budimlić, Majn, Hofman, Saković, Anđelkov.

HIC:Gerbanov, Veber, Fisler, Branković, Mergal, M.Njamcul, Merleger, J.Kečkemeti, Bokšan, Boland i Spar.

U nedelju 14. jula odigrana je prva fudbalska utakmica u Kovinu. Već oko 16 sati publika je u velikim grupama stizala na mesto odigravanja utakmice. Utakmica je počela pred oko 300 gledalaca. U prvom minutu na dodavanje Savkovića, Anđelkov postiže gol. Posle toga vodi se ravnopravna igra uz malu nadmoćnost domaćina. U 22. minutu Savković postiže još jedan gol za zeleno-bele. Mramorčani od tada češće napadaju, ali osim nekoliko šuteva ne postižu gol. Pri kraju poluvremena na Hofmanovo dodavanje Savković postiže i treći gol za KIAC. Na poluvremenu izvršena je promena strana.

U 55. minutu na izbacivanje lopte Oršoa, Budimlić je dodaje Burghardtu koji je postigao četvrti gol za Kovince. U 65. minutu na dodavanje Budimlića Burgardt postiže i peti gol, ali ga sudija ne priznaje. Od tada je forma KIAC potpuno pala. Igru u potpunosti preuzimaju igrači iz Mramorka. Posle dva kornera u 70-oj minuti Branković postiže – uz buran aplauz publike – prvi gol za HIC. Gol Kovinaca bio je pod stalnom opsadom ali je golman Oršo odbanio tri sigurna gola. u 80-oj minuti Boškan smanjuje na 4:2. Tim rezultatom je i ova prva fudbalska utakmica u Kovinu završena. Publika je bila veoma zadovoljna prikazanom igrom.

U organizaciji Amaterskog društva uveče je nastavljeno slavlje u Janićevoj gostionici uz bioskopsku predstavu i igranku koja je trajala do jutra.

(I još jedna zanimljivost u vezi fudbala. Prema podacima iz Kevevara iu 1914. godine u Kovinu je formiran još jedan klub. Klub su osnovali omladinci-učenici ali sada samostalno. Klub se zvao KAC (Kevevarai Amator Club – Kovinski omladinski klub). Prvu utakmicu odigrali su sa ekipom DFC (Dolovai football Club – Dolovački fudbalski klub) u novoosnovanoj područnoj ligi. Interesantno je da Dolovci početak organizovanog fudbala u svom mestu navode 1929. godinu.)

*Redakcija sajta Kovinac.com bila bi zahvalna svima koji mogu da pomognu u otkrivanju identiteta igrača sa slike, kao i vremena iz kog je fotografija

error: Content is protected !!